Elvkingülök

keltezés vasárnap hajnal 3:55, felriadtam.
Azt álmodtam, hogy gyerekrabló vagyok...
Álmodtam.

Egy: Diákként ülök az iskolában. 
- Gyerekek! Ma a skandináv mitológiát beszéljük meg. - így a tanár. - Az Yggdrasilról fogok beszélni nektek.
- Tessék, mi van?? Yggridrazsé vagy Ygggridrasil?
- Nem-nem! Tessék fiam, mondd helyesen! Yggdrasil. Úgy,mint Ygg-dra-sil. Érted már?
- Most már igen... kedves Tanár úr!
Kettő: Meccset nézek. A Bayern München játszik éppen. Egyszer csak felüvölt a stadion, na meg a riporter: Toooooooooooooooooooooooooorrrrrrrrrrrrrrrrrr!!!!!!!!!!
Ácsi-ácsi! Thor a skandináv mítoszokban van! Meghibbantak ezek? Tor azaz Thor. A
viharisten! Micsoda nagy vihart tud kavarni egy "Tor" a focipályán...Három: Jörmungandr. Jéé, ez tökre olyan, mint a Moszkvics-slusszkulcs!
Moszkvics-slusszkulcs, Moszkvics-slusszkulcs, Moszkvics-slusszkulcs.... Jó nyelvtörő, hehe :-) Igen, ő a világkígyó! Jörmungandr. Hogy törne bele a hosszú, sziszegős nyelve!Négy: A dvergarokról a hupikék törpikék ugrottak be. A dvergarok törpék. Gonoszok, kapzsik. Szerintem Hókuszpók bácsi meg maga Odin. Odin a varázslás istene, többek között.Öt: Azt olvastam az újságban, hogy: "Kikapott a Loki!" Loki, Loki.... Loki... Melyik, a
debreceni sportklub egyik labdás csapata? Vagy az óriás Loki neje verte ki othon a balhét? Jó kérdés....Hat: Valkürök: Lovacskázó lyányok....Amolyan pincérnő-szerűek... Ők szolgálják ki mézsörrel a  holtakat odaát... a Valhallában...Hét: Napkő. Az a kő, amit a Nap meteorként lök a Földre? Egy nagy túrót! Egy iránytű-féle, viking módra. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy hány viking szemevilága bánta az állandó Napba nézést a napkövön keresztül? Jó kérdés...Hét álom: Büvős szám. Heten, mint a gonoszok.


Bíró Szabolcs: Ragnarök

Remek volt! Több indokom is sorakozik ezen állítás mögött. Egy: Megismertem a skandináv mitológiát kicsit könnyedebb stílusban mintha magát az Eddát vagy Sagákat olvastam volna.
Kettő: Egyszerűen beszippantott, sodró és lendületes történet. Három: Előbbi kijelentésemből fakad, hogy már az eleje tájékán kezdett mocorogni bennem a kis Thór azaz ördögi viharisten alak: mi lenne ha ez a könyv nemzetközi bestsellerré válna? Simán megvan benne a hozzávaló „kakaó”!
Szerintem népszerű lehetne külföldön is, angolra kéne lefordítani és terjeszteni.
Azért is tetszett, mert közben jegyzeteltem, jó pár fogalmat, helyszínt vagy személyt kiírtam magamnak. Ha gyenge könyv lenne, akkor ezt nehézkesen tudtam volna megtenni. Kedvenc könyveim közé soroltam!
Szélesebb körben kéne reklámozni, mert megéri: szórakoztatva indítja be az agytekervényeket. Összevetve a Sub Rosával, ez a könyv jobb, érettebb stílust vonultat fel. Olvassátok minél többen!
Ennyi volt a mese mára. Zárul Bélabá mókatára!