Verne ezúttal is magával ragadó könyvvel örvendeztetett meg. Ezúttal olyanyira "megfogta" a képzeletem, hogy kicsit utánajártam hol is játszódik a sztori.

Kezdjük Új-Zélandon. Noha csak futólag, de eljutunk Wellingtonba, a szigetország fővárosába  egy kisvárosból, Dunedinből.
Mi élrdemes tudni Dunedinről?

1300 körül már lakott volt maorik jóvoltából, európai ember lakosként csak 1848-ban tette be a lábát a városba. A település európai neve kelta eredetű, a gael "Dùn Èideann" Edinburgh névből erdeztetehető, maorik "Ōtepotinak" nevezik. Jelenleg kb 125000 lakosa van.

pár kép

 
A hajós brancs ez követően kitért a Norfolk-szigetek irányába ami ma Ausztráliához tartozik. Itt Verne megemlítette, hogy egykoron fegyenctelepként szolgált suget és elég sok keménylegényt hoztak ide bűnhődni. 

Egy kis történelemóra:

"1774-ben Cook fedezte fel. Jelentése nyomán úgy tűnt, hogy a szigeten rostnövényeket és hajóárbocnak való fát lehet termelni. Ennek azért volt jelentősége, mert akkoriban a brit flotta mozgásképessége a Baltikumból érkező vitorlavászontól és kötelektől függött. A Baltikum kikötői pedig orosz kézen voltak, vagyis a brit flotta harcképessége az orosz cár jóindulatától függött. Ezért döntöttek úgy Angliában, hogy az Ausztráliába tartó flotta vigyen foglyokat a Norfolk-szigetre is. Az eredeti várakozások nem teljesültek, de 1788 és 1842 között kevés megszakítással deportáltak laktak ott. 1842-ben elnéptelenedett. 1856-ban a Bounty hajó 
fellázadt matrózainak utódait – pontosabban azok egy részét – telepítették itt le, mert eredeti lakhelyük, a Pitcairn-szigetek túlnépesedett. Ezeknek utódai (mintegy 600-an) laktak rajta ezután."

Wikipédia

Jelenleg Ausztrál külbirtok és zömmel idegenforgalomból élnek a lakók.  
Íme pár kép, ami igazolja ezt az állítást:

Továbbhajózva eljutottak a Salamon-szigetekhez tartozó Port Praslin városba.

Visszafelé hajózva eljutottak vissza Tasmániába, Hobart Townba (jelenleg csak Hobart). Egykor az őslakosairól volt híres a Tasmán sziget. Hobart, az ausztrál szigetállam, Tasmánia fővárosa és legnagyobb városa. 1803-ban alapították, mint fegyenctelepet. Sydney után a legrégibb város az országban. Mintegy 220000 lakosa van napjainkban. 


képek
Az említett fegyenctelep, ahol a Kip fivérek végeztek kényszermunkát, Port Arthurban volt.60 kilométerre keletre fekszik Hobarttól. 1833-tól funkcionált fegyencbázisként, főként brit és ír rabok végeztek kényszermunkát. Innen szöktek meg Kipék a regényben ír segítők jóvoltából. Mára turisztikai látványosággá fejlesztették a települést.


képek


Talán többeket is felbuzdít az "útleírásom", hogy elolvassa Jules Verne: A két Kip testvér történetét.