Új rovatom @hóvirág blogjáról elhozva. Az e heti kérdés az volt, hogy melyik tíz íróval 
találkoznék. Nem lesz sorrendbe rakva, ezt fontosnak tartom megjegyezni előre.Egy kicsit gasztrósra szabtam a dolgot.  Végül is egy jó beszélgetést egy finom kajával csak  feldobni lehet. Nem igaz? :-)

Nos, lássuk...


1) Alessandro Baricco - mert számomra  lenyűgöző a stílusa. Egy olasz kávézóban lehetne a találkozó. Finom kávék, sütik... Elbeszélgetnék vele az írásmódjáról, a terveiről, megljelent könyveiről.


2) Arnaldur Indriðason - mert az egyik kedvenc skandináv krimi szerzőm. Egyszerű stílusa nagyon bejövős nekem.  Nem beszél félre, nem csapong.  Jó stílusban, könnyedén ír.Mondjuk egy  északi stílusú vacsora  mellett beszélgetnénk lazac, rénszarvashús "társaságában".


3) Cormac McCarthy - Az Út-ja teljesen lenyűgözött, emiatt megérné a találkát. Olyan egyszerű amcsi kaját ennénk, ami  fekszik az Út stílusához.


4) Karin Alvtegen - Ugyanaz számomra, mint Indriðason. Kedvenc skandikat írt. Ha nem lenne pofátlanság, akkor megkérném, hogy főzzön valamit és amellett el tudnánk beszélgetni krimikről, az életről, tervekről.


5) Mikszáth Kálmán - mert a stílusa, a palóc világ közel áll hozzám az ősök miatt. Nem lenne nehéz ebédet választani, mondjuk egy finom kacsasült mellett tudnánk beszélni. :)Azt hszem hallgatnám a meséit...


6) Khaled Hosseini - Ugyan csak egy könyvet olvastam tőle, de az nagyot szólt. Tervezem a további könyveit is olvasni. Vele egy különleges afgán kaja mellett például kebabos lepény elfogyasztásával beszélgetnék. Az afgán népről, az anerikai életről, a kitörésről esne szó többek között.


7) Carlos Ruiz Zafón - Szintén csak egy könyve volt meg, de az teljesen letaglózott.Tipikus spanyol vacsorával  tálalva ülnék le dumálni. Az érdekelni főleg van-e új terve? Tud-e még hasonlót írni,mint a trilógiája volt?


8) Steve Berry - mert unikum, amit csinál. Történelmi krimik kis fantasyba ültetve. Félig valós, félig kitalált dolgok. Megkérdezném, hogy még hány hasonló, meg nem írt témát tud felhozni, ami az emberiség kultúrtörténetét vagy történelmétn illeti. Azt hiszem, pulyka lenne a főfogás az ebéden.


9) George Orwell - mert a maga korában zseniálisakat írt. Az 1984  az egyik legolvasottabb könyv a világon. Megkérdezném, hogy fordított típusú könyvet azaz egy mai ember életét a múltban egy középkori hűbérúri elnyomásban meg tudna-e írni? Steaket ennénk közben.


10) Stieg Larsson - Ha élne, biztosan megírta volna a Millenium többi részét.  Nos, erről beszélnék vele. Mivel nincs megírva, elmesélhetné a folytatást tömören. Csak nekem. :-) Mondjuk halvacsora közben. Lehet, fennakadna pár szálka a torkomon hallgatva Larssont. :)