Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Made in Japan 6. - Jakuza tetoválás

0

Volt  korábbról egy felkérésem, hogy a szamuráj tetkók után írjak a jakuza tetoválásokról is.http://monumentum.blogger.hu/2014/10/13/made-in-japan-3

A jakuza valóban egy japán japán bűnözőcsoport neve, maga a szó pedig eléggé hihetetlen, de egy kártyajátékból jött.

Ez a csoport közel sem csak arról szól, amit az újságokban olvashatunk, vagy a mit a televízió sugároz. Elég komoly tradicionális múlttal bíró szervezetről beszélhetünk. A jakuzák nem rejtőzködnek, büszkék arra, hogy hová tartoznak, és mit csinálnak. Ezt pedig megjelenésükkel is egyértelművé teszik, öltözködés és természetesen a tetoválások.

A jakuzák általában eléggé feltűnő, „egészruhás” ábrák büszke tulajdonosai. Mert persze mi is sugalmazhatná jobban az erőt és a kívülállást. Ezeknek a mintáknak több szerepe is van. Nem csak a személy hova tartozását rejti magában, de harc esetén elrettentheti az ellenfelet. Egyes yakuzák, a karuk körül tömör fekete köröket tetováltatnak, ennek az egyszerű mintának is elég komoly mögöttes tartalma van, hányszor gyilkolt, illetve hányszor követett el komolyabb bűntettet viselője. Az eszköz melyet a tetoválás során használnak, egy élesített bambusz és fémtűk. Nem csoda hát, hogy egy egész testet beborító minta több száz órán át készül és az ára is eléggé borsos.


18+ tartalom következik!
Egy-két érdekesség: A börtön viselt yakuzák, nem csak a tetoválásaikkal örökítik meg a börtön éveket. Elterjedt szokás az is, hogy a péniszük bőre alá kis golyókat helyeznek el, még pedig pontosan annyit, ahány évet ültek a rácsok mögött.Japánban több helyen, még ma sem engednek be tetoválással rendelkező személyeket, a balhék és a vendégek biztonságának érdekében.Nők is csináltatnak maguknak ehhez fogható tetkókat, de csak divatból.Aki többet szeretne tudni a jakuza csoportról, az olvassa el  http://moly.hu/konyvek/jake-adelstein-tokio-vice c. könyvet.

 

Made in Japan 3.

0

Horimono azaz a japán tetoválás.

Rövid története: A XVIII. századra eredeztethető a kialakulása, amikor a feudális viszonyok ellen lázadó néprétegek eleinte kis létszámban magukra tetoválták a kor fametszőinek, festőinek híres rajzait, karcait. Többek között példaként szolgáltak a korábban blogon közölt Kitagawa Utamaro remek képei. Edóban, a hajdani Tokióban terjedt el a mára népszokássá váló tetoválási művészet. A szamuráj kultúra elleni lázadás eredményezte az elterjedését. A nép zöme - főleg a fafaragó munkások - unta a kötött, kőkemény hagyományokhoz fűződő rendszert, ezért új irányt vett a kultúrában.
Például tanka daloknak, új stílusú novelláknak, drámáknak és színházi előadásoknak kezdtek el hódolni. Jelképükké a tetoválás vált. Fő motívumok a japán mitológiából származó kígyók, sárkányok illetve kínai oroszlánok voltak. A fent említett fafaragók (ukioyék) saját maguk szerszámaival, fájdalmas eljárás során szinte a fél testüket tetoválták. Közülük kerültek ki a későbbi mesterek, akik az egyre növekvő tömegeket díszitették. A XIX. század közepére már kultikus dologgá "fajult", számos szalont, sőt expót (vásár) hoztak létre ahol elkészítették vagy megbeszélték a tetkó szerelmesei a műveket. Egyik leghíresebb tetoválóművész Horiuno volt, munkái máig fennmaradtak festményeken, rajzokon.