Azért kedvelem Olaszországot, mert tele van csodákkal.  Fantasztikus tájak, szép épületek, művészeti értékek, híres emberek stb. A mostani post kicsit anti-jellegű lesz, mivel nem túl szép történeteket mesélek el, de a körités az lenyűgöző. Gondolom, sokan kedvelitek a misztikus, "szellemlakta" helyeket. Ezekből mazsoláztam párat. A postnak majd folytatása  is lesz, megérdemli a sok karaktert, képet.

 

Első helyszín Craco, Basilicata tartományban:

A helytelenül végzett mezőgazdasági munkák hozzájárultak egy heves földrengés pusztításához. A földcsuszamlások és a világháború eredményezte a tömeges kivándorlást Craco-ból. A lakosság 1892 és 1922 között már útnak indult Amerikába, de az  1963-as földcsuszamlás okozta a teljes kiürítést.  Az 1800 lakost ekkor kellett végleg kitelepíteni a közeli völgybe az úgynevezett Craco Peschierába, így a régi Craco a pusztulás sorsára jutott. A kihalt település több filmrendezőt is megihletet így helyszíne volt filmforgatásoknak.

képek:

 

Második úticélunk Pentedattilo, Calabriában

 

Pentedattilo  szellemváros a Monte Calvario hegy  lábánál, amelynek öt furcsa csúcsa hasonlít az ember öt ujjára, innen a görög eredetű neve: "öt ujj" vagyis penta + daktylos. A város alapítása  ókori görögök nevéhez fűződik Chalcis névvel, Kr. előtt 640-ből, de később szaracénok (arabok) és  más hódítók kezére jutott a  település.

Egy  erős földrengés 1783-ban elpusztította a házakat, ami miatt a lakosság nagy része elvándorolt a közeli Melito Porto Salvóba. Pentedatillo teljesen lakatlanná vált a 1960-as évek közepétől. 1980-ban részben felújítottak pár épületet és újratelepített pár lakást önkéntesek jóvóltából, akik európai országokból jöttek segíteni a helyieknek.

 

képek

 

Harmadik állomás, Romagnano al Monte Campaniában

 

Romagnano al Monte  Salerno megyében az Irpinia földrengés következtében pusztult el 1980-ban majd újjáépítették néhány kilométerrel odébb. Szellemváros lett,  turistalátványosság a 2000-es évek elejétől, majdnem olyan, mint a másik szellemváros ugyanebben a tartományban: Roscigno Vecchia, amelyről később írok majd.

 

kép: