Egy régebbi ötlet miatt, és egy friss netes kérdőív kapcsán készült el ezen blogpost.  Ha már megírtam egy társamnak, akkor közzé teszem itt is.  Kéretik úgy tekinteni, mint egy szubjektív, előítélet mentes cikket.  Nem kívánok haragot gerjeszteni, sem megbántani  egyik kiadó képviseletét sem.

 

 

Ezek a kedvenc kiadóim

Animus, Cartaphilus, Európa, Geopen, Gold Book, Gondolat, Libri,Magvető, Park, Partvonal, Scolar

Animus Kedvelem, mert egyen kivitelű, „gusztusos” kinézetű és nem utolsósorban nagyon jó skandináv krimiket jelentetnek meg. A műfaj, krimi mindig vonzott és a skandináv helyszínek úgyszintén. Jó minőséget képviselnek könyveik, erősek. Közepes árkategória.

 

Ugyanez az oka, mármint az utóbbi a Scolar kiadó kedvelésének. Nagyszerű skandináv irodalmat hoznak hazánkba. Igazi kuriózumokat, egyedi könyveket. A kiadásaik viszont lehetnének strapabíróbbak is. Drágább könyvek az átlagnál.

 

Cartaphilus Ők is egyedi irodalmat hoznak vagyis kevésbé közkedvelt, inkább periférikus szerzőket. Például Bukowski, Ishiguro stb. Egzotikus könyvek is vannak a palettájukon. A kiadásaik szép kivitelűek, megfelelően erősek. Drágább könyvek talán az egzotikus voltuk miatt.

 

Trubadúr Charles Bukowski könyvei miatt. Egyszerű kivitelű, közepes minőségű könyvek. A tartalmuk miatt érdekes számomra.

 

Európa Klasszikus szépirodalom jórészt, ami az oka. Sok könyvet olvastam tőlük, főként régebbi kiadásokat. A modernebb könyveiket kevésbé ismerem. Közepes árkategória, könyvek változó minőségűek. Például az Európa zsebkönyvek sorozat (régi kiadás (hetvenes, nyolcvanas évek) közül van, ami már lapokra esett szét.

Gondolat Ugyanaz igaz, amit az Európánál írtam.

 

Geopen Egyik legújabb kedvencem, Murakami Haruki könyveit jelentetik meg. Egyszerű, strapabíró kivitel viszont elég drága könyvek.

 

Gold Book Pár történelmi fantasyt, olvastam tőlük, mint Simon Scarrow Közepes a könyvek minősége, ahhoz képest drágábbnak számít az ár. Főleg történelmi témájú könyveket adnak ki, ami manapság kis olvasóréteget érdekel csupán.

 

Libri Egyszerű kivitelben, megfizethető áron, sok nagy akcióval (50-70%) rendelkező kiadó. Szerintem igényes irodalmat adnak ki és gondolnak minden korosztályra kisgyerektől- felnőttig. Több, csak általuk megjelent könyv van, amit nélkülük nem lehetett volna magyarul olvasnom.

 

Magvető Ahogy rákapta kortárs magyarokra, annak a következménye. Erős kivitelű könyvek viszonylag drágán. A tartalmuk változatos, van, ami nem nyerte el a tetszésemet... :)

 

Park Egyedi könyveket hoznak, kedvencem között a Veszélyes zóna sorozat szerepel. Azok érdekesés jó kivitelű, masszív könyvek. Viszonylag drága könyvek, de időnként ki lehet fogni jó akciót a weblapjukon. Minden korosztályra gondolnak.

 

Partvonal Főként történelmi- és társadalmi témájú regények, dokumentum könyvek és krimi fronton vannak jelen. Érdekel a téma, amit kiadnak Talán az egyik legjobb minőségű könyvkiadó. Szép kivitel és remek tartalom áll mögöttük Közepes árat képvisel az állandó akciózás 30-40% következtében. A tematikus könyvek miatt csak bizonyos célrétegnek szólnak, de igyekeznek gondolni a család minden tagjára, egyik  legkedveltebb kiadóm.