Véletlenül "futottam bele" Jostein Gaarder - A narancsos lány c. regényébe. Amilyen hirtelen jött, olyan hamar megfogott és szabályosan beszippantott, akár a Fekete lyuk. Nagyon jó történet, csak ajánlani tudom olvasóimnak ezzel a rövid részlettel:

Képek a Hubble űrtávcső "jóvoltából"

 

A dolgozatot egyébként fel kellett olvasnom az osztály előtt. A képeket is meg kellett mutatnom. Minden rendben ment egészen addig, amíg szünetben az egyik lány kis Einsteinnek nem kezdett hívni. Jellemző, hogy olyan lány volt, aki leginkább a különféle rúzsokkal és szemfestékekkel szeret kísérletezni. Egész biztos mással is kísérletezik...
Nincs semmi kifogásom a rúzs és a szemhéjfesték ellen. De mi egy bolygón élünk, s ez a bolygó a világűr része. Szerintem fantasztikus erre gondolni. Elképesztő belegondolni abba is, hogy egyáltalán létezik a világűr. Sajnos, vannak lányok, akik kizárólag szempillafestéken keresztül látják a világot. És vannak persze fiúk, akiknek a látóhatára addig terjed, ameddig a focilabdát el tudják rúgni. Van némi távolság a sminktükör és az űrtávcső között... Érdemes az előbbiből feltekinteni. Amit ilyenkor átélünk, azt nevezhetnénk aha-élménynek. Soha nincs késő ahhoz, hogy valakinek aha-élménye legyen. A legtöbb ember mégis anélkül éli le az életét, hogy tudomást venne arról, hogy Földünkkel együtt légüres térben lebeg. Túl sok minden köti le a figyelmüket.

 

 

Molyos értékelésem:

 

Csodálatos, szívszorító, megható, romantikus, filozofikus, misztikus tündérmese. Nehezen jutok szavakhoz, a megfelelő jelzőt keresem, de annyira összetett, mint az élet, mint a világegyetem. Benne foglaltatik a tudomány jó pár jeles mérföldköve. Mert eme regény olvasása után elgondolkodunk és a kérdésekre igennel felelünk. Ez a történet véletlenül „pottyant az ölembe”, mást terveztem ma estére, de átírta a narancsos lány, mert misztikus, és varázsa lehengerlő volt, beszippantott a sztori. Imádni való, kedvenc történet lett belőle.
Köszönöm a sorsnak hogy „eljuttatta” hozzám. Aki teheti olvassa el, nem fogja megbánni!