A múltkori trollkodás után újabb északi mitológiai szereplő bukkant a távcsövem látómezejébe. Ezúttal az Izlandon "honos" draugrokról lesz szó.

Hogy mik ők és hogyan élnek ,elmeséli Bori_L karca!

 

Élőhalottak az izlandi mitológiában

A vámpírokhoz hasonlóan a zombik sem az újkor teremtményei: különböző népek mitológiájában és meséiben már sokkal korábbi időkből is feltűnnek. Izland tele van általában nem túl emberbarát lényekkel: a trollokról és az aprónépekről már sokan hallottak, de nem hiányozhatnak a zombik sem.

Az izlandi sagákban szereplő élőhalottak – legelterjedtebb nevén draugrok – nem hasonlít a manapság divatos zombifilmek agyfaló élőhalottjaihoz. Sokkal inkább olyan, mint egy hullamágus: mindenféle természetfeletti képességekkel bír, és szinte lehetetlen elpusztítani.

A draugrok nem szellemek, hanem sírjukból kitápászkodott halott testek, amik az idő múlásával egyre rondábbak. Férgesek, feketék, meg ilyesmi, szóval már rájuk nézni sem kellemes, de ez még a legkevesebb. A föld alól nem kell kiásniuk magukat, hiszen képesek átsétálni a földön és a köveken. Van, amikor csak a velük eltemetett kincseket akarják megőrizni, máskor azért térnek vissza, hogy az élőket zaklassák. Ez a zaklatás lehet megőrjítés vagy meggyilkolás is, attól függően, hogy mi a célja a draugrnak. Nincsenek a sírjukhoz kötve: szabadon elkóborolhatnak, amilyen messzire csak akarnak. Ami a mágikus képességeket illeti: képesek alakváltásra (általában fókává, bikává, „elhasznált” lóvá vagy macskává tudnak alakulni), emberfeletti erővel bírnak, képesek eredeti méretüket megnövelni, jövőbe látnak, irányíthatják az időjárást, terjeszthetnek betegségeket és megátkozhatják az embert. Mindent összevetve nem számítanak túl kellemes társaságnak.

Elpusztítani nehéz őket, és nappal is ugyanolyan jól harcolnak, mint éjszaka (bár a sötétet jobban szeretik). Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, három dolgot kell megtenni: levágni a fejüket, elégetni a testüket, majd hamvaikat a tengerbe szórni, hogy biztosan ne támadjanak fel újra.

Draugrok általában kellemetlen, kicsinyes, gonosz, zsugori alakokból keletkeznek, de csakis abban az esetben, ha testüket nem fekvő helyzetben temetik el. Természetesen léteznek különféle praktikák a draugrrá válás megelőzésére: a halott mellkasára nyitott ollót kell helyezni, ruhájába szalmaszálakat vagy vékony gallyakat kell tenni, a járás megakadályozása érdekében pedig össze kell kötni a nagylábujjakat vagy tűket kell szúrni a halott talpába. Ezen kívül a biztonság kedvéért érdemes a koporsót három irányba felemelni, mielőtt elindulunk vele a végső nyughely felé, ekkor ugyanis a halott elveszti az irányérzékét, és még ha ki is kel a sírból, nem tudja, merre keresse az embereket, akiket kísérteni szeretne.