Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Heti mottó - Dosztojevszkij

0

Egy  találó idézet  Dosztojevszkij Feljegyzések az egérlyukból c. művéból.

 

Én most negyvenéves vagyok, negyven év pedig – egész élet! Ez már valósággal aggastyánkor! Negyven éven túl élni illetlenség, alávalóság, erkölcstelenség! Feleljenek őszintén: ki él negyvenen túl becsületesen? Megmondom, kik élnek: az ostobák meg a gazemberek. Ezt én szemébe mondom minden öregnek, azoknak a tiszteletre méltó aggastyánoknak, azoknak az ezüstös hajú, jó illatú aggastyánoknak – mindnek! Az egész világnak a szemébe mondom! Nekem jogom van így beszélni, mert magam is elélek hatvan esztendeig. Hetven esztendeig elélek! Nyolcvan esztendeig elélek!…

Heti mottó - Bleeding Bride

0

Nagyon sokat és szépeket lehetne idézni Bleeding Bride Fekete Fivérek c. könyvéből. Most ezt találtam időszerűnek, így március vége felé.

 

Érdekes érzés itt állni, simogatni a fák rügyeit, a langyos tavaszi szelet, és csak nézni, figyelni. Figyelni a napok pörgését, a percek súlytalan lebegésében, azon percekében, amelyek világokat változtatnak meg, rombolnak le, néha épp feledésbe torlaszolva azokat.

5. oldal

Bleeding Bride: Fekete Fivérek

Heti Mottó - Ottlik Géza

0

Új kedvencem született, Ottlik Géza Iskol a határon c. alkotása egészen jól sikerült regény. Rengeteg érdekes mondandót találtam benne.  Kiemelkedik az alábbi idézet, amit heti mottónak szavaztam meg.

 

 

Milyen keveset tudnak ezek közölni. Igent vagy nemet, feketét vagy fehéret, nevetést vagy sírást. És mindig hamisítanak, hazudnak. Mégis tudomásul kell vennie, hogy ezekre van hagyatva. A világ nem ért másból, mint a hangos, elnagyolt, durva jelekből. A látszatokból. Mindabból, aminek határozott formája van. Nagyot kell kiáltani, másképp oda sem figyelnek. Két szóból többet értenek, mint húszból; viszont százszor kell ugyanazt elmondani. Vagy jobb egy erélyes rúgás. Máskor megteszi egy kurta tréfa. Egyszerre csak egy dolgot lehet kifejezni, s mindent túlozni kell, ferdíteni, megjátszani: elnyomorítani a teljes igazságot és az ember ép, egész lelkét: a valóságot. Van, aki a szerénységből ért, van, aki a szemtelenségből, s talán van, amiből még Schulze is értene: egy hadsereg és millió géppuska.

Heti mottó - John Steinbeck

0

Ezt az idézetet Steinbeck Egerek ésemberek c. kisregényéből hozom.  Azt gondolom nem kell különösebben kommentálni.  Elég annyi: ütős!

 

 

 

Tegyük fel, hogy kénytelen vagy itt üldögélni és könyveket olvasni. Igaz, besötétedésig játszhatsz patkóhajigálást, de akkor aztán tessék könyveket olvasni. A könyv nem ér semmit. Az embernek kell valaki, aki a közelében legyen. Siránkozó hangon folytatta: – Megbolondul az ember, ha nincs senkije.
Lehet az akárki, mindegy, csak együtt legyen az emberrel. Mondom neked! kiáltotta. – Mondom neked, az ember belébetegszik a magányosságba.

Heti mottó - Jostein Gaarder

0

Véletlenül "futottam bele" Jostein Gaarder - A narancsos lány c. regényébe. Amilyen hirtelen jött, olyan hamar megfogott és szabályosan beszippantott, akár a Fekete lyuk. Nagyon jó történet, csak ajánlani tudom olvasóimnak ezzel a rövid részlettel:

Képek a Hubble űrtávcső "jóvoltából"

 

A dolgozatot egyébként fel kellett olvasnom az osztály előtt. A képeket is meg kellett mutatnom. Minden rendben ment egészen addig, amíg szünetben az egyik lány kis Einsteinnek nem kezdett hívni. Jellemző, hogy olyan lány volt, aki leginkább a különféle rúzsokkal és szemfestékekkel szeret kísérletezni. Egész biztos mással is kísérletezik...
Nincs semmi kifogásom a rúzs és a szemhéjfesték ellen. De mi egy bolygón élünk, s ez a bolygó a világűr része. Szerintem fantasztikus erre gondolni. Elképesztő belegondolni abba is, hogy egyáltalán létezik a világűr. Sajnos, vannak lányok, akik kizárólag szempillafestéken keresztül látják a világot. És vannak persze fiúk, akiknek a látóhatára addig terjed, ameddig a focilabdát el tudják rúgni. Van némi távolság a sminktükör és az űrtávcső között... Érdemes az előbbiből feltekinteni. Amit ilyenkor átélünk, azt nevezhetnénk aha-élménynek. Soha nincs késő ahhoz, hogy valakinek aha-élménye legyen. A legtöbb ember mégis anélkül éli le az életét, hogy tudomást venne arról, hogy Földünkkel együtt légüres térben lebeg. Túl sok minden köti le a figyelmüket.

 

 

Molyos értékelésem:

 

Csodálatos, szívszorító, megható, romantikus, filozofikus, misztikus tündérmese. Nehezen jutok szavakhoz, a megfelelő jelzőt keresem, de annyira összetett, mint az élet, mint a világegyetem. Benne foglaltatik a tudomány jó pár jeles mérföldköve. Mert eme regény olvasása után elgondolkodunk és a kérdésekre igennel felelünk. Ez a történet véletlenül „pottyant az ölembe”, mást terveztem ma estére, de átírta a narancsos lány, mert misztikus, és varázsa lehengerlő volt, beszippantott a sztori. Imádni való, kedvenc történet lett belőle.
Köszönöm a sorsnak hogy „eljuttatta” hozzám. Aki teheti olvassa el, nem fogja megbánni!

Heti mottó - Kurt Vonnegut

0

Nemrég olvastam a Börleszket Vonnegut tollából.  Remek regényt, nagyszerű írót ismertem meg. Ezért Kurt Vonnegut a választásom e hétre. Igaz, nem a Börleszkből az idézet.

 

 

„Mert nagy megnyugvás, ha időnként kilépünk saját tudatunkból. A televízió és társai ellenére mindig szeretni fogják a könyvet azok, akik fáradtságos munkával eljutottak oda, hogy könnyedén olvasnak.” – Kurt Vonnegut - Halálnál is rosszabb

 

 

Heti mottó - Erlend Loe

0

2015. 2. hetének a mottója egy elvileg szórakoztató irodalom címkével ellátott könyvből származik. A témához  képest meglepően komoly gondolatok hangzanak el Erlend Loe  Doppler című regényében.

Love You
Fotó: Jurga Luca

 

Magányosan születünk, és magányosan halunk meg. Egyszer és mindenkorra meg kell ezzel barátkoznunk. Magányosságunk létünk egész szerkezetének alapvetése, úgyszólván a mestergerenda. Az ember élhet együtt valakivel, de az együtt rendszerint annyit jelent: egymás mellett. És ez épp elég így. Vállvetve élni valakivel, szerencsés pillanatokban talán még együtt is vele. Az ember ugyanabban a kocsiban ül, ugyanazt a karácsonyt ünnepli. De ez valami más, mint együtt utazni a kocsiban, együtt vacsorázni, vagy együtt ünnepelni a karácsonyt. Két véglet. Két külön bolygó.

 

48. oldal (Scolar Kiadó, 2006)
Erlend Loe: Doppler

Heti mottó - Lev Tolsztoj

0

Kezdjük a 2015-ös évet pár hasznos tanáccsal, Lev Tolsztoj volt a szerzőjük, a Naplójában jegyezte  le ezeket a téziseket.

 

 

Az akarat fejlesztésének szabályai

1. kategória.

1. Ötkor kelni, kilenckor vagy tízkor feküdni, és nappal alhatsz két órát.

2. Mértéktartóan enni, de nem édességet.

3. Egy órát járni gyalog.

4. Teljesíteni minden előírtat.

5. Meg[……] egy nőt havonta egyszer vagy kétszer.

6. Lehetőség szerint mindent önállóan végezni.2. kategória.

1. Szeretni mindenkit, akinek csak hasznára lehetek.

2. Megvetni a gazdagságot, dicsőséget és a nem józan észen alapuló közvéleményt.

3. Előnyben részesíteni a saját érdekeimet mások szórakozásával szemben, és fordítva.


3. kategória.

1. A képzelet működését csak a legszükségesebb esetben megengedni.

2. A figyelmet csakis egy tárgyra összpontosítani.

3. Csak a legszükségesebb esetben hozzáfogni más dologhoz, amíg az első nincs befejezve.

4. A figyelmet csakis olyan tárgyra irányítani, amely gondolkozást igényel.

5. Egyetlen gondolatot sem szabad elhagyni anélkül, hogy le ne jegyezzem és tovább ne gondoljam a megfelelő időben.

6. Bármely tevékenység közben gondolni kell annak céljára.

7. A szükségleteinket csak olyan mértékben kielégíteni, amilyet az megkíván.

8. Csakis a közvetlenül előttem álló dolgokra gondolni.

1847. Február 16. (Kazany) 5. oldal
Lev Tolsztoj: Napló

 

Az emlékezőtehetség fejlesztésének szabályai

23. Mindarról, amit tanulsz, állíts össze vázlatot, és tanuld meg kívülről.

24. Mindennap tanulj verset azon a nyelven, amelyben gyenge vagy.

25. Este ismételd el azt, amit a nap során megjegyeztél. Minden héten, hónapban, évben vizsgáztasd le magad abból, amit tanultál, ha pedig úgy találod, hogy elfelejtettél valamit, akkor kezdd elölről.

11. oldal
Lev Tolsztoj: Napló

Heti mottó - Rozsnyai János

0

Ezen a héten új kedvencemből idézek egy tartalmas mondatot, amely napjainkban is igaz kéne legyen.

 

II. András, magyar király

 

Apám szerint mi keverék népek vagyunk, jobb ha hallgatunk és engedelmesen dolgozunk.


49. oldal
Rozsnyai János: A táltos keresztje

Heti mottó - Erlend Loe

0

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen e héten. Erlend Loe megoldotta a kérdést!

Most ez a naivságom? Szuper!

Erlend Loe: Naiv. Szuper.

Élet

Egy 70 kilós ember többek között a következőkből áll:


– 45 liter víz
– Egy tyúkól kimeszeléséhez elegendő mész
– 2200 gyufához elegendő foszfor
– Zsír kb. 70 darab szappanhoz
– Vas 2 ötvenes szöghöz
– Szén 9000 ceruzabetéthez
– Egy kanálnyi magnézium


Én több mint 70 kilót nyomok. És eszembe jut egy tévésorozat, Kozmosz volt a címe. Carl Sagan járkált a színfalak előtt, ami egy állítólagos világegyetemre hasonlított, és nagy számokat emlegetett. Az egyik adásban egy edény előtt ült, ami az embert felépítő anyagokkal volt teli. Azedény tartalmát megkavarta egy pálcikával, és azon tűnődött, sikerül-e belőle életet teremtenie. Nem sikerült.