Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Havi zárás - 2015. november

0

Novemberi lapozgatások, kicsit megkésve.

 

Első blikkre úgy tűnt, hogy keveset olvastam főleg darabszámot tekintve. A szokásos hó végi leltár azonban mást mutat. Lássuk!

 

Kezdtem Dorian Gray arcképével. A régi, cenzúrázott változathoz fértem hozzá. Azt mondják kultuszkönyv, nem éreztem eget rengetőnek pár kellemes hangulatú oldalon kívül. Elment, de nem lesz kedvenc.

 

Folytatta a Jonatahn Hunt kalandokat és ezúttal kifogtam a legjobb darabot. A Jumurdzsák gyűrűje nagyszerű kalandregény, amely Egerbe csábítja olvasóját. Olvasmányos, jó könyv.

 

Ulickaj könyv jött a sorban. Médea és gyermekei nem a legjobb, de nem is olvashatatlan az orosz írónőtől.

 

Anna Gavalda fanságom kezdett fokozódni a legújabb kisregnyével. Billie kalandjai elég jól megírt és szívbemarkoló olvasmány. Csak ajánlani tudom.

 

Belevágtam egy sorozatba, A Berlini nyárfák fergeteges volt viszont a folytatás (Remetrákok) mélyen gyomron vert, így be sem tudta fejezni. Ilyet még sosem tapasztaltam korábban….

 

Azt gondoltam egy Merle olvasás kipofoz a gödörből, de csalódtam. A Madrapurhoz sem fűllött a fogam, nem akart lecsúszni.

 

Hirtelen egy jó könyvhöz nyúltam. A hosszú menet igazán kalandos túlélés volt, ami valós történeten alapszik.

 

Gavalda második könyve a hónapban szintéb jó volt. Ezúttal novellák a Szeretném, ha valahol valaki várna rám-ban.

 

 

Egy másik utazós könyvből (Világjáró magyarok) megismerhettem jó pár magyar  felfedezőt, utazót. Érdekes volt

 

Anna Gavalda harmadik havi olvasmányom, az Együtt lehetnénk lenyűgözött. Nagyon jó regény, amit szívesen ajánlok másoknak is!

 

 

Csavargásai ezúttal az Északi sarkvidékre vezettek. Albanov remek, olvasmányos könyvéből kiderült milyen megmenekülni a Fehér halál országából.

 

 

Befejeztem a Jonathan Hunt kalandokat megíró trilógiát. Ezúttal Az ördög köve kevésbé volt átütő sikerű, mind közül ez volt a leggyengébb kötet.

Vonnegut nem kicsit hibbant könyve jött soron. A Bajnokok reggelijénél őrültebb könyvet  alig olvastam eddig, ha egyáltalán... Tetszett, csak erősen zagyva volt.

Gogoltól az  őrült naplója egy karcom  miatt ihletett meg. Klasszikus, gogoli világ. Érdemes egyszer olvasni, jó színdarab készült belőle.

 

Murakami Haruki legújabb kötete (Férfiak nő nélkül) kézbe akadt a könyvtárban. Nem sokat haboztam. Jó volt, de van jobb novellásgyűjteménye a japán írónak.

Puskin Anyegin, amit annyira nem szerettem a gimiben, most jólesett mai eszemmel többre tartom, mint akkoriban.

Végül egy prágai útikalauznak is megfelelő legendákról szóló könyvvel zártam. A Prágai legendák nagyon sok új dolgot mondott számomra, de volt, amit hallottam korábban. Érdekes korabeli történetek egybegyűjtve, városrészenként  szortírozva.

 

Számszerűsítve 4359 oldal, 16 befejezett könyv, ami 272 oldalas átlagnak felel meg.

 

A hónap könyve díjra tolongás van!

 

Nehéz döntést követően

 

 

Anna Gavalda Együtt lehetnénk a befutó

 

Második  Szélesi Sándor-Pierrot:  Jumurdzák gyűrűje

Harmadik helyen zárt a Berlini nyárfák

Csalódás vagy inkább kellemetlen meglepetés volt:

 

Anne Ragde Remeterákok c. regénye

 

Csalókának tűnő, ám tartalmas hónapot zártam!

 

 

Havi zárás - 2015. október

0

Az októberi értékelés kicsit megkésve.

Nem volt rossz hónap, ennyit elöljáróban.

 

Hó elején nagyszerű élmény ért Murakmi Haruki jóvoltából. A Köddé vált elefánt hozta a  már  megismert és általam megkedvelt Murakmi-stílust. Kedvencem lett a könyv.

 

Két könnyed olvasmány jött. Egy retrós és egy névtelen kortárs. Előbbi érdekes volt a Bambi, fecske szocreál a régi időket eleveníti fel szubjektív módon. Az Anya vikingben pedig gyengére sikerült próbálkozás volt sajnos.

 

Tovább olvastam Szanó Icsiró kalandjait (A sógun ágyasa), és ezúttal sem kellett csalódnom. Laura Joh Rowland regényeit nyugodt szívvel ajánlom bárkinek és nem csak a japán fanatikusoknak.

 

Egy jóféle kortárs szlovák regényt olvastam ezután: Sikulkova Menettérti. Hozzánk, magyarokhoz is közel álló történet mivel az egyik szereplő részben magyar ősökkel bír. Meg a környezet, életritmus is itt  van a szomszédban. Ha nem is túl pörgős, de jól megírt regény.

 

Egy valóságon alapuló regényes történet jött a sorban. A kabuli könyvárus jóvoltából már többedszer pillanthattam bele az afgán élet  nehézségeibe. Van ennél jobb, hitelsebb leírás, nem volt azért olvashatatlan. Megdöbbent még mindig az ország…

 

Két Ázsiáról szóló útleírással fokoztam keleti élvezeteket a hónap során. Galamb Gábor és Borsos Béla leírása is  remek volt. Tetszettek azok a tájak, az a régió, ahol jártak: Tibet, Nepál, India, Malajzia, Vietnam Indonézia.

 

Megvolt az első Spiró-regény(?) olvasásom. Nem csalatkoztam a Diavolinában. Az rendben van, hogy nehéz korszakot tár az olvasó elé - talán ezért sem kedvelt sokaknál – viszont nincs sok hibája. Jóformán egy monológ vagy esszé és nem regény, nincs benne egy betű párbeszéd sem.

 

Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából c. regénye szerintem az első láger leírás az irodalom történetében. Alapos, jól megírt, hitelesnek tűnő. Nem könnyű olvasmány viszont én már túl voltam előtte egy Szolzsenyicin regényen, így ez kevésbé „ártott” a lelkemnek.

 

Krúdy Gyula e hónapban ünnepelte születési évfordulóját, nem ezért hanem véletlenül került kezembe egy remek tárcagyűjteménye, a Pest-budai hangulatok. A hangulat a régi korokat idézte, érdekes volt.

 

Újabb kedvencet találtam Kim Stanley Robinson A rizs és a só éveiben. Egy furcsa műfaj roppant érdekes regénye. Alternatív történelem, amely az iszlám és buddhizmus világuralomra jutásáról szól. Nagyon sok új/régi kulturális ismeret volt benne számomra. Remek regény, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek.

 

Első Pierrot olvasásom már a harmdik regénye volt (Magister M). Így sem okozott gondot. Sőt! Remek szórakozás volt a könnyed, pörgős hangvételű könyv.

 

Végül nekikezdtem Cicero életéről szóló  történelmi regénynek (Robert Harris Imperium). Egy kicsit sok volt bizonyos szempontból, de érdekes, jól megírt, részletesen kimunkált könyv. Tetszett mindezek miatt.

 

Számszerűen

 

14 könyv, 4498 oldal, ami 321 oldalas átalgot jelent. Azt mondhatom, hogy tartalmas, erős hónap volt az október (is).

 

 

A hónap könyve címére ezúttal tolongás van…

Nehéz szülés után

 


 

Murakami Haruki Köddé vált elefánt az első, és a hónap könyve

 

Kim Stanley Robinson A rizs és a só évei a második helyezett

 

Pierrot-Gábor Endre Magister M-je pedig a harmadik helyen zárt.

 

 

Citromdíj jár

 

Mácsik Henrietta Anya vikingben ópuszáért.

Havi zárás - 2015. szeptember

0

2015 szeptember a rekord hava a Kelet vizein hajózva

Sikerült idő előtt megdönteni a tavalyi oldalszám rekordomat. Pont szeptember végére értem el. Betudható a szorgos olvasásnak. Pontos részletek:

 

 

Életem első szlovák írójától Pavel Vilikovskytól olvastam egy jófélét. Az Egy igazi ember történetét. Vilikovskynak frankó stílusa van, lelkendeztem magamban. Tényleg jó könyv, kikapcsol a fülszöveg ellenére is, csak ajánlani tudom.

 

Bereményi Géza Vadnai Bébitől többet vártam előre. Némileg csalódás, de egynek elment. Enyhén retrós hangulata van, de valahogy nem szippantott be.

 

Befejeztem az ajándékba kapott kínai regényt. A Vörös szoba álma igazi keleti csemege, csak műkedvelőknek.

 

Izumi Kjóka Szentek és Démonok. Misztikus, gótikus  történetek Japánból. Finom volt, kedveltem a témát , bár a fordításban akadt pár  hiba. Sebaj, jó volt ez így is.

Nabokovtól próbára tettem egy kisebb volumenű regényt, a Camera obscurát. Nem bántam meg, tetszett a stílus, ha a történet helyenként kissé idegborzoló volt számomra. A Lolitát mindenképp olvasom majd, állítólag ez a  formai előzménye.

 

Teller Semmijén sikerült felhúznom magam. Értelmetlen, buta diákcsínyek, amit jóérzésű ember  nem csinál. Nem egészen értem a sikerét.

Kicune Ágyasa egy párnakönyv a régi Japánból. Nem volt olvashatatlan, de nem is az igazi.

 

Egy közös olvasás darabja Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék. Elég sok halott van benne, de nem volt elviselhetetlen. A sheriff szimpatikus fazon, jó volt olvasni a történeteit.

Bukowski mániám folytatódott a Postával! És bizony azt mondom, ez a No1 könyve nálam ezidáig. Élveztem a (még) visszafogott Chinaski tetteit.

 

Egy megrázó olvasmány Szolzsenyicintől. Ivan Gyenyiszovics egy napja esemény gazdag volt, noha egy szibériai munkatábor poklában játszódik. Életszerű, hiteles írás.

 

Középszerű orosz kortárs regény  Nyikityina Fizetés nélküli szabadsága. Érződött, hogy nem vérprofi az író és kissé döcögött a sztori. Azért egyszer el lehetet olvasni.

 

Újabb japán. Egy Nobel-díjas írótól, Óe Kenzaburó Futball-lázadása elég különös történet. Távol  áll a futballtól, ami csak időnként bukkan elő. Egy fiatalember önmarcangolása társai halálából és betegségeiből fakadóan. Elvont, enyhén zavaros sztori.

 

Argentínából olvastam Puenzo Német doktorát. Mengele regényes sztorija a dél-amerikai országban bujkálva. Híres film készült belőle.

Murakmi Haruki meglepett a Szputnyik, szívecském! történettel, de így is tetszetős volt. Olyam igazi murakamis írás misztikummal, fura dolgokkal.

 

Két Márai Sándortól származó idézet gyűjtemény jött. Tökéletesek megismerni a szerző stílusát, gondolkodását, életérzéseit. Szép, igényes könyvek, csak ajánlani tudom.

Peter Marshall Nincs helyed a temetőben-t egy molytársam kérésére olvastam. Elég különös sztori, bár viszonylag érthetően indul aztán az őrület eluralkodik a főhősön és az eseményeken. Nem túl lélekemelő könyv.

Agota Kristof Trilógia:  kellemes csalódás. Különösen az első kisregény tetszett, de a többi sem volt alávalóbb. Ikertestvérek története, némileg megrázó.

 

Doppler újabb történetével, ami kissé bizarr volt besöpörtem egy Loe plecsnit a Molyon. Van jobb könyv az írótól, de ez is elment egynek.

 

Végül egy sokadik keleti témájú könyv. A Hóvirág és titkos legyező regényben mondja el egy  XIX. századi kínai  nőpáros (laotung > hites testvérpár) sztoriját. Ez sem kisasszony történet, helyenként erős gyomor kell hozzá.

Ami a számszerű dolgot illeti

 

A rekorddöntéshez 5694 oldalt kellet olvasni, ez 20 könyvet jelent! Átlagosan 285 oldal könyvenként.

A hónap könyvei dobogósai

 


 

1)      Agota Kristof Trilógia

2)      Charles Bukowski Posta

3)      Murakmi Haruki Szputynik, szívecském!

 

 

Citromdíjat adok e hónapba

 

Bereményi Géza Vadnai Bébinek.

 

Igazán erős hónap volt olyan, mint a június. És örömmel tölt el a korai rekord döntés is. Nem vagyok reménytelen eset ezek szerint.

 

 

Havi zárás - 2015. augusztus

0

Meggyőző augusztui „termésem2 volt. Sikerült jó könyveket kifogni, élvezetes, tartalmas hónap telt el.

Egy könnyednek nem nevezhető krimivel kezdtem. William Ryan a sztálinista Szovjetunióba  kalauzolja az olvasót, ahol a helyi állambiztonság is belekerül a bűn kelepcéjébe. A nyomozó rendőrt végül majdnem nagy baj éri. De így is át kell éljen számos kemény órát, napot. Egyszer olvasós történelmi krimi, ami „elment” kategóriába sorolható.

 

 

Egy igazi nagyágyú íróként is meg a könyv is annak mondható: Ulickaja - Imágó.

Szovjet sorsok, életutak nagyon bőbeszédűen megírva. Három jóbarát és ismerőseik sztorija. Ami nagyon tetszett, hogy rengeteg kulturális utalást tett Ulickaja. Ezzel a regénnyel elnyerte  a tetszésemet, noha korábban a Szonyecska miatt csalódtam benne. Jó volt, nagyszerű könyv.

 

 

Újab monumentális mű, Salmon Pál A Sorel-ház c. regényfolyama. A szerző is ezt a szót használta „műfajként”. Remek családtörténet, amelyben ott van a véresen komoly mondanivaló és egy fejezete kicsit elmegy a fantázia világába, a mágikus realizmus talaját súrolja. Olyan könyv, amit mindenkinek ajánlok, noha az író nem annyira közismert. Nagyon kellemes csalódás volt.

 

 

E hónapban egy újabb történelmi krimi. Most a középkori Japán volt a helyszín (Bundori  Laura Roh Rowland) és az általam már jól ismert Icsiró Szanó nyomozó jár a  bűn nyomában. Szokás szerint határidőre és sikeresen. Remek könyv egy olyan világról, amit kevesen ismernek Európában. Japán fanoknak kötelező, ahogy a teljes sorozat is az.

 

 

Áttértem kortársra: Niccoló Ammaniti Ahogy Isten parancsolja. Lélekbe maró, letaglózó, kegyetlen olvasmány egy fasiszta apáról és annak fiáról. Végül eléri őket a végzetük, mert nincs menekvés abból a világból , ahova elsodródtak főleg az apa balf@szságai miatt, aki  lesz@rja a gyerekét. Minta arra hogyan ne neveljünk a gyerekünket. Tessék odafigyelni rá és a szülői példának pozitívnak kell lenni, nem olyannak, amit Ammaniti megírt. Nehéz olvasmány és jól megírt regény egyben.

 

 

Boris Vian Köpök a sírotokra. Új felfedezett és újabb pozitív élmény. Nem az a klasszikus lányregény, de nem is túl vészes a mai hasonló irodalomhoz (pl Bukowski) képest. Mondhatni, a téma előfutára volt Vian. Egy kicsapongó, léha életet élő könyvesboltos és pár társa sztorija, ami végül tragédiákkal zárul. Jó kikapcsolódás volt a vége ellenére is.

 

 

Azt  írtam  az értékelésemben, hogy Márai Sándor A gyertyák csonkig égnek az egy világirodalmilag is  nagyszerű kis könyvecske. Nem sok mégis annyi minden belefér, hogy a terjedelmének kétszeresét lehetne tanulmányként megírni róla. Hangulatos, elgondolkodtató könyv, ami bármikor megállja a helyét.

 

 

Havi utolsó olvasmányom egy életrajzi történet Gabriel Garcia Márquez tollából.

A tábornok útvesztője Simon Bolívar életének utolsó félévét írja meg. Bolívar a dél-amerikai függetlenség vezérharcosa, fő „plakátarca” volt. Hamar távozott tüdőbaj miatt, de rengeteget tett le az asztalra. Márqueznek is két évébe telt utánajárni a hitelesség érdekében. Nagyon szép stílusban megírt történet, amit már megszokhattunk a kolumbiai mestertől.

 

 

Számszerűen 2922 oldal, 8 könyv, ami 365-ös átlag könyvenként.

 

A hónap könyve

 

1)      Ljudmila Ulicjkaja  Imágó

2)      Salamon Pál : A Sorel-ház

3)      Gabriel Garcia Márquez: A tábornok útvesztője

 

Ezúttal sem ért kirívó csalódás, ezért nem osztok citromdíjat.

 

Egész jó hónap volt, tartalmas könyvekkel. Soha rosszabbat.

 

 

 

Havi zárás - 2015. július

0

Szerény július(?)

 

A múltkori dömping után nagy visszaesésnek számít a július. Kicsit belefáradtam az előző hónapba. A szerénység erény, de nem olvasás szempontból. :)  Sikerült tartalmas könyveket elővennem, lássuk pontosan a részleteket.

 

Dán szerzőtől nem sok könyvet olvastam, ráadásul a Pátriárka kortárs. Nem mondhatni azt, hogy klasszikus, egy olvasásnak elmegy típusú regény. Van jobb skandináv könyv.

Kemény fába vágtam a fejszémet, amikor  Barbara Demick Észak-Koreáról megírt  dokumentumkönyvét a kezembe vettem. Megrázó, hiteles és elképesztő. Valós történetek, a világ legjobban elnyomott népének életképei. Itt is jelzem, hogy csak erős idegzetűek olvassák.

 

Maradva Távol-keleten, Krasznahorkai László : Rombolás és bánat az Ég alatt - első olvasmányom tőle – elkalauzolt Kínába. Az ottani kultúrát vizsgálta írásában, ami talán riportregény és útirajz keveréke. Érdekes volt és külön kiemelném a könyv végén szereplő majdnem 40 oldalnyi jegyzetet. Sok újat megtudhatunk Kínáról, az ókori kultúrájukról.

Közeledve hazánkhoz, Oroszország volt a következő állomás. Jevegenyij Popov Vodkára vodkát novellagyűjteménye a szovjet időket eleveníti fel. Főleg a munkások szemszögéből. Tipikus, hogy mindig futja nekik valamilyen szeszre, még akkor is, ha az utolsó vasukat kellett rákölteni. Oroszbarátoknak ajánlott olvasmány.

E havi második skandinávom Klas Östegren Dzsentlmenek regénye volt. Azt tartják kultikus, és valóban meg tudta ragadni az írója azt a hangulatot, ami a hatvanas-hetvenes évek Svédországát jellemezte. Noha nem éltem akkor és ott, jólesett a felidézett hangulatcsokor. Nem volt teljesen zökkenőmentes regény, de ez is megért egy olvasást.

A hónap záró felében két hét alatt sikerült kivégeznem Murakami Haruki 1Q84 trilógiáját. Maga történet egyes pontokon mese-szerű, fantasyba hajlik, de nagyon komoly mondanivalót is felfedezhetünk benne. Az sem lényegtelen, hogy az író jó szokásához híven elárasztja az olvasót kulturális érdekességekkel. Nem vagyok nagy fantasy rajongó, de ez tetszett. Sőt, kedvencem lett a sorozat. Szépen megírt, kerek történet.

 

Számszerűsítve:

8 könyv, 3630 oldal, ami 454 oldala átlagnak felel meg. Ez utóbbi adat elég szépen mutat!

Volt több olvasásom  egyes hónapokban, de sikerült igazán mélyreható könyveket kimazsoláznom.

 

A  hónap könyve

 

  1. Murakami Haruki 1Q84 trilógia

 

  1. Krasznahorkai László: Rombolás és bánat az Ég alatt

 

  1. Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól

 

Ezúttal nem osztok citromdíjat ugyanis nem ért hatalmas csalódás!


Havi zárás - 2015 június

0

2015. június a rekordok hava volt. Legtöbb könyv és legtöbb oldal, amit idén olvastam. Nézzük meg tételesen a csúcsdöntést.

 

 

Rögtön az első olvasás erősre sikerült. Bukowski Tótumfaktuma magasra tette a lécet. Nem ez volt az egyetlen Chinaski-sztori a hónapban.

 

Egy új szerző jött a sorban. Magyar kortárs, elég jó szórakoztató könyv a Zacc - Gangregény Vág Bernadettől. Tipikus strandkönyv.

 

Grecsó Krisztiántól már volt egy hangoskönyvem, a Megyek utánad viszont nem nekem íródott. Túl öreg vagyok már a témához.

 

Rögtön egy jól sikerült könyv jött, nehogy pánikba essek. Afonso Cruz Kokoschka babája nagyon mélyen „belém mart”. A stílus, pontosabban annak széles palettája ámulatba ejtett és megragadott. Érdekes könyv, érdekes formaiság az amúgy erős téma (2. vh) mellé.

 

Moravia 1934 regénye egy szerelmi sóvárgás története Caprin megírva. Szép táj mellé egy kicsit különös „mese” let tálalva. Van jobb Moravia-regény, annyi szent.

 

Kleist Kohlhaas Mihályát pont az előbbi olvasás ihlette. Máig érvényes mondanivalóval bír a történet, megérte olvasni.

 

Megtörtént az első Douglas Adams-olvasásom Na, nem a Galaxis útikalauz, hanem egy komolyabb természeti témájú könyv, érdekes mondanivalóval. Rávezet, hogy jobban kéne figyelni a környezetünkre.

 

Újabb Nobel-díjas írót olvastam. Le Clézio egészen absztrakt, bizarr könyve nem hiszem, hogy sokak kedvencévé válik. Nagyon elvont, időnként már fárasztó. Van jobba könyve, azt gondolom.

 

Az Indridason-mánia folytatódik. A Hideg nyomon a jól megszokott stílus mentén íródott. Teljesen élethű, mindennapos történet is lehetne. Jólesett ez a könyv.

 

Új arc hazánkból: Gerlóczy Márton. Elég zsíros, koleszterin –gazdag könyvet rittyentett Csemegepultos naplója címmel. Tipikus szórakoztató irodalom fáradt agy mellé.

 

Dürrenmatt Fizikusok egy rövid komédia volt az olvasások között. Mivel elhanyagoltam kötelezőként, most kimondottan jólesett a lelkemnek. Nem rossz, kissé bizarr ez is.

 

Csehovtól egy kisregény A szakadékban. Tipikus csehovi „tanmese”, rávilágít az ember természetére.

 

Benyák Zoltántól a második idei olvasás jött. A Csavargók dala kívánságlistás könyv volt. Nagyon kemény, büdös témát feszeget. Némi mesét szőtt köréje, hogy elvegye azt a bűzt, ami a könyvből árad.

 

Háy Napra jutni lett a hónap könyve. Olyat mesél, amit sokunk átélt, megélt. Nosztalgia a gyerekkortól kezdve. Jó volt olvasni a kicsit szomorkásan megírt, de némely alkalommal kacagtató novellákat.

 

Bukowski újfent. Két könyv egymás után. A vén kujon jegyzetei kevésbé jött be, mint a Nők és a Tótumfaktum.

 

Ebben a hónapban sokadik különös történet volt Günter Grass Patkánynő c. regénye. Elvont mese egy emberi életet, történelme ismerő patkány asszonyról, aki élesen bírálja az embereket.

 

Névnapi könyv, Luis Suárez története. Már-már szokványos „szegény gyerek elmegy focizni” alapú kaland az övé. Jó játékos, még népszerűbb lehetne, szájkosárral. J

 

Sánta Ferenc Húsz órájáról azt tartják ikonikus könyv a hatvanas évekből. Kissé idejétmúlt történet, most nem igazán érintett meg. A filmet egyszer, később megnézem.

 

Egy erős könyv Sofi Oksanentől. Sztálin tehenei a finn-észt mindennapi élet különbségeit meséli el az írónő átélt élményeit talán beleszőve. Három női sorson keresztül láthatunk bele mennyire volt nehéz a 2. vh, az ötvenes majd a hetvenes-nyolcvanas évek után egészen napjainkig mesél Oksanen főleg Anna narrátori szerepében.

 

Végül egy molyon még nem olvasott novellás kötet, Antal Balázstól. Az Öregben voltak jó és kevésbé jó elbeszélések. Kezdő írói próbálkozásnak szerintem simán elmegy és nem kell szégyenkeznie a szerzőnek.

 

Számok tükrében

 

5604 oldal, 20 könyv, 280 oldalas átlag.

 

 

A hónap könyve

 

1) Háy János: Napra jutni

2) Sofi Oksanen: Sztálin tehenei

3) Afonso Cruz: Kokoschka babája

 

 

Citromdíjas

 

Sánta Ferenc: Húsz óra

 

Soha rosszabbat. Túl erős hónap volt, nehéz lesz felülmúlni.


Havi zárás - 2015. május

0

Izmos május


2015. májusa elég vegyesre sikerült. Azt gondoltam, hogy  visszaestem, de amikor ránéztem az olvasá listára 18 könyvet láttam plusz még  3-4 kisebb molyon kívüli olvasást is. Szóval megtévesztő volt látszatra.


Elsőként befejeztem Michael Palin Sarkig tárt világát, ami a szerzőhöz méltó kicsit humoros útleírás volt a Föld Északi-sarkától egészen az Antarktiszig. nem mondható klasszikus  útleírásnak, pont ezért szórakoztam jól az olvasás közben.


Egy kis magyar gasztró-történet  jött. Első Cserna-Szabó olvasásom Fehér Bélával tűzdelve az Ede a levesben. Érdekes dolgokat tudtam meg pár magyaros ételről. Gasztro-fanoknak melegen ajánlott!


Susan Spann Macskakarmokat már régóta el akartam olvasni. Most eljött az ideje. Izgalmas és érdekes  regény volt a középkori Japánban játszódó krimi. Megéri elolvasni Japán szerelmeseinek.


Péntek Orsolya Az Andalúz lányai. Új kedenc született. Kezdek rászokni a magyar kortársra, és ezt pont az ilyen könyvek segítik elő. Szinesztéziában  bővelkedő könyv.


Robin Sloan Penumbra úr nonstop könyvesboltjával is régóta szemeztem. Most megvolt, egy olvasásnak elment. Könyves, könymolyos, internetes olvasmány. Van egy hangulata.


Luca Di Fulvio Álmok bandája sajnos nagy csalódás volt. Másra számítottam meglátva a címlapot, ez  könyv túl erőszakos és durva lett a mostani hangulatomhoz...

Murakami Rjú másik krimijét is felfaltam elég gyorsan. A Piercing elmaradt a Casting-tól. Egy érdekes olvasmánynak elment hiszen ritkán jut az ember japán krimikhez. Jó lenne több magyar kiadás a témában. Mert a japán krimik szerintem nagyszerűek.


Vámos-napok következtek. Előbb a bár majd a Szitakötő.  Egyik sem okozott csalódást. Sőt, a Szitakötő kedvenc lett! Nagyon jól ír Vámos Miklós, ezen mindig elcsodálkozom.

Egy friss Nobel-díjas íróval próbálkoztam Patrick Modiano személyében. Az Éjfű nem hagy  majd külöösebben mély nyomot. Valószínűleg nem ez ért neki Nobel-díjat.


Merle Két nap az élet, egy Goncourt-díjas könyv. És ez valóbann ott van szeren! Végig érződik a háború minden mozzanata, hangjai, szaga. Nagyon jó könyv, megérte az olvasást.


Mikael Niemi Özönvíz, egy svéd  kortárs regény. Ilyesmire vágytam. Egy olvasást elbír, de nem maradandó élmény.


Claudio Magris Kisvilágok: nagyon jó könyv, amely kicsit elrepít a hajdani Monachia egyes helyeire illetve  bemutat olyan olasz mikrovilágokat, amelyek kultúrtörténete, anekdotái elég érdekesek egy nem helyi lakosnak. Megérte olvasnom, mert szeretem az olaszokat.


Végezetül egy  elég  jó olvasmány zárta a májust.  Selma Lagerlöföt még nem olvastam, most  A halál kocsisa nagy élmény volt. Egyhuzamban kivégezztem és végig érdekesnek találtam.

Számok szerint
14 könyv 5551 oldal, 397 oldal átlagban


A hónap könyvei:
1) Péntek Orsolya Az Andalúz lányai
2) Vámos Miklós Szitakötő
3) Selma Lagerlöf A halál kocsisa

Citromdíjas:


Luca Di Fulvio Álmok bandája

Havi zárás - Gazdag április

0


Ebben a tavaszi hónapban belehúztam, sokat, sokfélét olvastam. Voltak, amik nem jöttek be.

Kezdésként  hamar lezavartam egy friss beszerzést.  Davide Enia regénye, az Úgy a földön is nagyon tetszett.  Karakteres, erős olvasmány. Ahogy mondani szokták  bukéja  van. Fajtiszta, zamatos, ízletes. Férfiolvasóknak ajánlott, vadakhoz.


Egy ajándék következett a sorban. @Arcturus küldeménye volt Nando Parrado könyve, ami az Életben maradtak regény túlélői szemszögből megírt története. Exclusive, erős, határozott. Fogyasztása vad- és marhasültek mellé javasolt.


Két félbemaradt könyv: Fabio Volo Járok egyet  és Andy Weir Marsija nem jött be nekem.Érertlennek,  zavarosnak, ecetesnek találtam.


Áthuzodó olvasmányként   erősnek, karakteresnek tűnő könyvként a Keresztapakicsit megzavarodsodott a sok levegőn állásban. Nem volt az igazi.  Pedig azt tartják róla, határozott, karakteres. Mégis éreztem benne ecetízt, dohszagot.


Egy kis üde, frissítőnek szántam Duras Szerertők c. regényét. Nem nevezhető túl zamatosnak, könnyednek, de tipikusan szárnyasok mellé  fogyasztható. Enyhén gyümölcsös aromájú.


Folytatva a rövid olvasmányokat.  Egy angol nyelvű  könyv, az Elefántember rövidített története, majd egy Varró-verseskötet és végül egy Anna Gavalda könyv, a 35 kiló remény volt soros.Mindegyik másfajta. Az első kicsit zömök, tömény, erősebb. A versek kissé színtörésben szenvedtek, még a harmadik  egy közepes, önmagában fogyasztható desszert volt.


Amikor ráéreztem az olvasás ízére előszedtem Murakami Rjú Castingját. Nos, ez volt a hónap legerősebb olvasmánya, ha a fokmérőt akarnám jellemezni, viszont nem a legjobb.  Valmi kis ízhibát, enyhén zavaros árnyalatot nagyon kis mértékben felfedezni benne.  De nem volt rossz.Igazán karakteres, tipikus japán termék. Ez is vadsültek mellé fogyasztható.


Egy régen várt északi ízre fanyalodtam rá. Hipotermia. Erős, jól kimunkált, egyszerű. Igazi erőteljes fehérbornak felel meg nagyobb testű szárnyasok mellé fogyasztva. Finom volt!


Teljesen belekverdve egy fekete remekeket árasztó könyvbe. Elolvastam A kávék költőjét Anthony Capellától. @Brigi11-nek hála  Ez volt a deszert, az étkezés utáni kávérengeteg.  Tetszett, de nem volt maximálisan megpörkölve, kis ízhibát is észleltem benne. Iható volt.


Bleeding Bride még meg nem jelent  könyvét (A téboly kertje) olvashattam időnek előtt, hála a szerzőnek. Ez a könyv nem kimondottan könnyű, inkább erőteljes, határozott, bukés. Fahordóban érlelt. Kiérződik belőle egy kis gyümölcsíz viszont elég zamatos és lehengerlő. Vad- és marhahúsok mellé fogyasztandó. Talán az idei év egyik reprezentánsa lehet!

Kepes András Tövispuszta. Úgy hangzik, mint egy jó rizlinbor márka. Tövispusztai rizling.  Hmm... Nem is rossz. Szépen kiérlelt, élénk, lüktető, ízes. Szárnyasok mellé fogyasztható.


Egy erősen zavaros, beecetesedett tartalommal találkoztam a Tanítvány c. krimiben.  Nem is tudtam megemészteni, túl savas, éretlen volt számomra.


Kleinheincz Csilla Ólomerdője volt a hónap roséja! Zamatgazdag, ízletes, igazi Gödöllő környéki aromákat magában rejtő könyv. Harmonikus  jellege végig kiütközött. Könnyed  olvasmány szárnyasok, halak mellé.


Shakespeare Athéni Timonja  igazán erőteljes. Szürkebarát jellege van. Kellően savas, ásványos, helyenként enyhén darabos, de nincs benne  nagy töréshiba. Szárnyasok mellé fogyasztható.


Kristina Ohlsson: Őrangyalok - A hónap legízesebb olvasmánya. Kiemelkedően 
karakteres, erős, fűszeres ízek érződnek benne. Nem túl könnyen harapható, de mégis 
meglepően könnyen csúszik. Egyedi karakterrel rendelkezik.


Tisza Kata Magyar pszicho. Felvonultat sokféle ízvilágot, ezért egy karakteresebb rosénak felel meg. Harsogó fiatalság, gyümölcs és fűszeres jegyekkel bíró olvasmány. Határozott, ízes.

Összegzés számokban 16 befejezett olvasmány, 4300 oldal átlagosan 269 oldal/ könyv. Négy áthúzodó könyv, 1002 oldal


Erős hónap volt, de nem tökéletes.


A hónap top könyvei:


1) Kristina Ohlsson: Őrangyalok
2) Davide Enia: Úgy a földön is
3) Bleeding Bride: A téboly kertje


Amik lemaradtak innen...


Anthony Capella: A kávék költője

Arnaldur Indriðason: Hipotermia

Nando Parrado – Vince Rause: Csoda az Andokban


A hónap citromdíjas könyve


Varró Dániel: Bögre azúr

Havi zárás - Viharos március

0

Ez a hónap elég kaotikusra, viharosra sikerült olvasás szempontból. Lássuk a részleteket.

 

Legelőször is úgy döntöttem, hangulat hiányában felfüggesztem a Non Nobis Dominét.  Majd, ha  visszatér a történelmi hangulatom el fogom olvasni.


Egy ajándékba kapott könyvvel kezdtem. Bleeding Bride dedikált példányt küldött a Fekete Fivérekből, ami az általános véleményeket tekintve nálam is nyerő könyv lett! Tetszett a hangulata, stílusa noha nem vidám témát feszeget. Ezúton is köszönöm Bleeding Bridenak!


Kisebb olvasási hullámvölgyet követően  egy új japán szerzővel ismerkedtem meg. Junichiro Tanizaki könyve, A kulcs egy házaspár  párhuzamos naplóregénye, szomorú véggel. Tetszett, érdekes színfolt japánokról olvasni.


Előszedtem egy Lackfi versekötet és jólesett  modern líra minden sutaságával együtt is.  Jól ír Lackfi, és ez  nem az első pozitív élményem a márciusi írók ismeretében.  Nagyon sok új arccal ismerkedtem meg e hónapban, sikerrel!


Közéjük tartozik  Kiss (Pataki) Zsuzsa, akinek itt is  köszönöm, hogy eljutatta a  könyveit hozzám. A Városmesék kedves   városi  történetek folyama, még a Kegyelemszikrák egy napló-szerű  regény, számos életrajzi elemmel színesítve. Mindkettő  bejött nálam, jó stílusban alkot az írónő. Örülök, hogy olvashattam tőle és jó lenne, ha folytatni tudná a munkásságát.


Bleeding Bride könyve megihletett egy kis gótkus stílusra. Edgar Allan Poe A kút és az inga c. elbeszlélésgyűjteményét is e hónapban  olvastam. Egyes történeteket már ismertem de jó volt elővenni ismét.


Egy igazi sikerkönyv következett. Fredrik Backman:  Az ember, akit Ovénak hívnak története egészen sokféle érzelmet képes előhúzni az emberből. Volt vidámság, kacagás és volt lehangoltság is. Nagyon profi könyv, érthető a sikere. Nálam favorit lett!


Kis dél-amerikai utazás következett, mindkettő "elsőbálos" könyv nálam a szerzőktől. Gabriel Garcia  Marquez Bánatos kurváim emlékezete nagyon bejött.  Jó stílus, tetszett a hangulat is. Ellenben Mario Vargas  Llosában csalódtam kicsit. A szeretem a mostohámat némileg túl díszes, giccses volt.  Ez most nem esett  maradéktalanul jól.


Másik újonc a listámon: Benedek Szabolcs. A  vérgrófos trilógia szerzője a novelláival (Lollo keblei) nem okozott csalódást, sőt! Egészen profi írások, tetszettek a modern kori hangulatot árasztó írások. Csak ajánlani tudom a kortárs híveknek!


Egy kis sötét hangulat jön, gondoltam. Ellenben Dimitri Verhulst, az első "belga" olvasásom pozitív értelemben lepett meg! A Problemszki Szálloda egy belga menekülttábor életét írja le egy ott lakó fotós (Bipal Masil) szemszögéből, a fele ugyan fiktív, de nagyon  jó stílusban,  már-már túlzottan viccesen sikerül előadni a nem éppen vidám sztorikat. Ez tényleg kellemes meglepetés volt.

 

Folytatva az újak sorát - e hónapban már a 10. új íróm! - Ulickaja és a Szonyecka jött a sorban. Csalódtm. Nem tartom őt jogosan  ennyire felkapttnak, ha ennyire csapongva, zagyván tud írni.  És  hiába az első  könyve, ez  mélyütés volt számomra. Nem tetszet, főleg a stílus nem, mert a sztori alapból jó lehetett  volna, kicsit jobban kifejtve...

 

Két orosz témájú  könyv jött. Egy friss beszerzés,  Roger Morris  A balta c.  krimije. ami  a XIX. századi Oroszországba repíti az olvasót. A téma és korszak kedvelői biztosan  élveznék az új "Raszkolnyikov" feltünését. Nem volt olyan rossz, mint ahogy pontozva van.

Ha már szóba jött Dosztojevszkij, akkor tőle is olvastam eg rövidet  és jófélét. A Feljegyzések az egérlyukból gonosz, cinikus, önmarcongoló ember naplója.  Jó volt olvasni, pedig látszatra nem vidám könyv.

Jöjjenek a függőben lévő olvasások.

Merle Védett férfiak még mindig vár a folytatásra. Nem volt hozzá hangulatom mostanában. Az biztos, hogy meg se közelíti a Malevilt.


A kezdő írók most is pihen, de írtam, legalábbis  próbálkoztam. Ez olyan könyv, ami mellett sokat kell írogatni.


Egy másik új szerző, Indiából és gyönyörű  könyve átcsúszik áprilisra.  A fűszermesternő egy illatos, izgalmas, színes világba kalauzol, India fűszerei közé. Jónak tűnik  csak sokat olvasni belőle túl töménynek hat.

A keresztapa.... Nagyon megszenvedek vele, pedig  klasszikus. Nem a világom a leszámolós, akciózós  könyvek és filmek.  Nem is esik jól most sem.


Átcsúszik egy jóféle kortárs Bartis Attilától. A nyugalom különös egy könyv, nehéz elmondani az okát  majd ha  meglesz, akkor megírom a véleményem róla.


Öszegezve a március viharos, új arcos, élménygazdag volt. Erősebb a februárnál és talán  januárnál is.


Kedvenc  könyveim a hónapban:1) Fredrik Backman - Az ember, akit  Ovénak hívnak
2) Bleeding Bride  - Fekete Fivérek
3) Pataki Zsuzsa - Kegyelemszikrák


Csalódás volt és citromdíjat kap


Ljudmila Ulickaja - Szonyecska


Számszerűen: 14 befejezett olvasás, 2586 oldal, 185 oldal átlagosan. A függőben levő könyvek száma  4 és 1538 oldal.

Havi zárás - 2015. február, Lebegés

0


Úgy érzem az a hónap olvasás szempontból nagyon nem úgy sikerült, ahogy gondoltam. Pedig olvastam "csodákat", remek könyveket és találtam kedvencet is. Inkább csak lebegtem egy megfoghatatlan állapotban, ami mindentől elterel szinte.

Kezdtem két angol nyelvű olvasással, életem első ilyen próbája volt ez. Azt gondolom, sikerrel ment. The Phantom of the Opera volt jobb, a másik könyvecske Angliáról szólt travel guide -szerűen.A február havi első olasz olvasásom egy új szerző megismerése volt.
Niccolò Ammaniti: Én nem félek c. regénye kellemes élményeket idézett fel, egy kis nosztalgiát gyerekkoromba. Természetesen az olaszos hangulat ezúttal is magával ragadott!Befejeztem az Északi-sark utazást is, érdekes történetek az expedicíókról, felfedzőkrő, magáról a sarkvidék földrajzáról. Jó összefoglaló munka, a korában teljesen naprakészen.
A. F. Laktyionov: Az Északi-sark meghódítása c. könyvet @NFLGirl adta nekem örökbe. Ezúton is kösznöm!Ezt követően elkalandoztam a francia romantika korszakába. Balzac Eugenie Grandet-je többet adott,mint előzetesen számoltam rá. Helyenként jókat nevettem Grandet apó akadozó, dadogós beszédén :-)
Baricco jött a sorban, egy szokásos röviddel. A Háromszor hajnalban sem okozott csalódást. Kellemesen szórakoztam a három novellán.


Ottlik Géza Iskola a határon-t félve vettem kézbe. A kötelezők nyomasztó hatásától félve óriásit csalódtam, de kellemesen! A hangulat, a az iskolás történet és a stílus is megfogott.
A könyv és író is kedvenc lett!Újabb rövidként Gabrielle Wittkop: A nekrofil-t olvastam. kicsit ijesztően hangzik de nem volt vészes történet. Sőt! Már-már művészien írta le az emberi őrültség ezen hülye szokását.Diane Setterfield: A tizenharmadik története váratlanul került kezemm ügyébe. Szokás szerint nem okozott csalódást a "találkozás" ezen formája. Érdekes könyv a könyvben -szerű történet. Egy szép angol gótius mese, felnőtteknek. Jólesett a mostani lelkiállapotomban. Ajánlom!Van három függő olvasásom

TEO-ban kezdtem el Bíró Szabolcs: Non nobis, Domine-t, de sajnos a történelmi hangulatom elpárolgott, nincs erőm és motivációm most olvasni. Ameddig eljutottam olvasmányos, alapos történetnek tűnik. Nem a rossz, gyenge volta miatt pihen most az olvasás.

Alexander Steele (szerk.): Kezdő írók kézikönyve egy emésztős, írás gyakorlós könyv. Eleve olyan, amit fel kell dolgozni agyilag. Nem sietős, nagyon jó példájkat hoz fel, szinte kedvet érzek olvasni az ajánlott könyveket. Tetszik, csak emésztős könyv.

Legfrisebb szerzeményem hó végén kezdtem, ezért nyúlik át Keigo Higasino: X – A gyilkos ismeretlen amúgy szerintem egészen remek, profi krimije.

Ami a számokat illeti:

2042 oldal befejezett olvasás 9 könyv, átlagban 227 oldal könyvenként.
Átlógó olvasások 1140 oldal, 3 könyv.

 

A hónap könyvei:

 

1.) Diane Setterfield: A tizenharmadik történet

2.) Niccolò Ammaniti: Én nem félek

3.) Ottlik Géza Iskola a határon

 

Ezúttal nemcsalódtam semmiben sem!


Finoman szólva, volt már jobb. De ez van, amikor az ember fia kicsit máshol jár :)