Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Heti mottó - Erlend Loe

0

2015. 2. hetének a mottója egy elvileg szórakoztató irodalom címkével ellátott könyvből származik. A témához  képest meglepően komoly gondolatok hangzanak el Erlend Loe  Doppler című regényében.

Love You
Fotó: Jurga Luca

 

Magányosan születünk, és magányosan halunk meg. Egyszer és mindenkorra meg kell ezzel barátkoznunk. Magányosságunk létünk egész szerkezetének alapvetése, úgyszólván a mestergerenda. Az ember élhet együtt valakivel, de az együtt rendszerint annyit jelent: egymás mellett. És ez épp elég így. Vállvetve élni valakivel, szerencsés pillanatokban talán még együtt is vele. Az ember ugyanabban a kocsiban ül, ugyanazt a karácsonyt ünnepli. De ez valami más, mint együtt utazni a kocsiban, együtt vacsorázni, vagy együtt ünnepelni a karácsonyt. Két véglet. Két külön bolygó.

 

48. oldal (Scolar Kiadó, 2006)
Erlend Loe: Doppler

Heti mottó - Erlend Loe

0

Sokat gondolkodtam, hogy mi legyen e héten. Erlend Loe megoldotta a kérdést!

Most ez a naivságom? Szuper!

Erlend Loe: Naiv. Szuper.

Élet

Egy 70 kilós ember többek között a következőkből áll:


– 45 liter víz
– Egy tyúkól kimeszeléséhez elegendő mész
– 2200 gyufához elegendő foszfor
– Zsír kb. 70 darab szappanhoz
– Vas 2 ötvenes szöghöz
– Szén 9000 ceruzabetéthez
– Egy kanálnyi magnézium


Én több mint 70 kilót nyomok. És eszembe jut egy tévésorozat, Kozmosz volt a címe. Carl Sagan járkált a színfalak előtt, ami egy állítólagos világegyetemre hasonlított, és nagy számokat emlegetett. Az egyik adásban egy edény előtt ült, ami az embert felépítő anyagokkal volt teli. Azedény tartalmát megkavarta egy pálcikával, és azon tűnődött, sikerül-e belőle életet teremtenie. Nem sikerült.