Mai beszélgetőtársam a Moly egyik igen népszerű alakja. Több dolgot is megtudhattok Emerenciáról az alábbi interjúból. Olyan molytársunk, aki rengeteg érdekes dologra hívja fel a figyelmünket!– Első kérdésem az Érdekes világ zónához kapcsolódik. Azt nem kérdezem, hogy miért hoztad létre, sejtésem: érdekel a téma. Arról mesélj inkább, hogy a karcaidban van-e abszolút favorit. Egy-két olyan hely ahova mindenképp el szeretnél jutni, hol vannak ezek a helyek?


- Az Érdekes világ zónát azért hoztam létre, mert sok témát felölel, és akik szeretnek olvasni, azok általában fogékonyabbak más kultúrákra, tájakra, érdekességekre a nagyvilágból. Szívesen megnézném a legszebb könyvtárakat, múzeumokat, gyűjteményeket és azokat az építészeti remekműveket, amit emberek hoztak létre, és azokat is amiket a természet alkotott.

– Jómagam is sokat karcolok. Pontosan tudom, hogy alapos felkészülésre és anyaggyűjtésre épül. Az pedig idő. Te mennyi időt fordítasz kutatásra az egyes karcaidhoz? Sokat gondolkozol egy karc előtt, hogy mi legyen a témája vagy véletlenszerűen döntöd el?

- Nincs pontos idő arra, mennyit tudok egy nap rászánni a karcaimra, ezt mindenképpen a napi teendőim befolyásolják. Nem tudatosan válogatok spontán böngészek és ha ráakadok valamire, amit szívesen átolvasok, azt megosztom.

– Megfigyeltem (és sokat kedvenceltem is), hogy szereted a festészetet. Sok festményről készült képet karcolsz. Van-e kedves, hozzád közel álló alkotó vagy kép?
Esetleg megtudhatjuk van-e kötődésed a művészethez vagy csak hobbi a festmények szeretete?


- Csak hobbiként kedvelem a festményeket. Talán a legközelebb a szürrealisták állnak az ízlésemhez. Az ötletes megvalósítás mindenképpen jó pont nálam.

– Tervezed-e bővíteni a karcokat más témákra is? Szerinted milyen téma hiányzik még a molyról a zónákat illetően?

- Sokféle zóna van a molyon,ami örvendetes. Olyan zónával nem nagyon találkoztam, ami a magyar tudósokat, híres embereket, a színész világot, írókat, költőket bemutatná, megismertetné esetleg némi érdekes információval közelebb hozná. Egy ilyen zóna létrehozása viszont nem biztos, hogy kellő visszhangot kapna.

– Olvasmányaid elég vegyesnek tűnnek. Olvasol sci-fit, fantasyt és komolyabb dokumentarista történeteket, vonzodsz a történelemhez is. Van-e kedvenc műfajod és íród, amit mindenek előtt/fölött olvasol?


- Nyitott ,érdeklődő típus vagyok, ezért nem zárkózom el egyetlen témától sem, ha olvasok. Több kedvenc íróm, könyvem is van,mint mindenkinek itt a molyon. Van néhány könyv, amire évek múltán is emlékezni fogok, amik nagy hatással voltak rám. Ilyen volt Schäffer Erzsébet: A temesvári lány, Dallos Sándor Az ember nyomában című kötete. Kedvelem a könnyebb műfajt is, a skandináv krimiket,a történelemi regényeket.

– Az emberek többsége emlékszik melyik könyv tette „függővé”, melyik vezette be az olvasás mély „barlangjába”. Neked volt-e ilyen konkrét élményed? Vagy spontán kezdtél „elmolyosodni”?

- Nem volt nehéz dolgom a könyveket megszeretni. Az egész családom szeret olvasni, már a kezdeteknél belém ivódott az olvasás.Konkrétan nem emlékszem, mivel kezdtem az olvasós pályafutásomat, de a Delfin könyvek meghatározóak voltak ebben.

– Ha nem titok, akkor mesélj kicsit magadról. Van-e olyan hobbi/téma, ami az olvasáson kívül kitölti a napjaidat?

- Ha éppen nem olvasok,szívesen kötök horgolok a szabadidőmben. Szeretek sétálni a tacskó kutyámmal és kicsit őrült hobbim nem hétköznapi értelemben a lekvárfőzés.

– Végezetül megkérdeznélek mit gondosz arról nőként miért van több női ergo kevesebb férfi molyoló? Szerinted mi az oka ennek?


- Már sokat gondolkoztam azon, hogy miért van több nő a molyon. Nem hiszem, hogy kulturális téren a szomjunkat jobban szeretnénk oltani ,mint a férfiak.Vannak kimondottan nők és férfiak számára íródott könyvek, ezek aránya is egyenlőnek tűnik. Talán a kíváncsiságunk nagyobb…