Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Sexy Coffee - Kávéspercek

0

Mivel itt a nyár, egy kis light erotika kávézással vegyítve.

Figyelem, 18+ tartalom!

 

 

 

 

 


 


Kávés percek Anthony Capella módra

0

Anthony Capella: A kávék költője

Tucatnyi íz, illat  és zamat
Ez akönyv nálam
nagy siker arat.
Idéznék belőle  két  illatos, zamatos  részt:

– Azt javaslom, vegyük kiindulópontul a svéd Linné doktor feljegyzéseit, amelyekkel a szagokat kategorizálja – mondta Pinker és elővett egy zsebkönyvet. – Itt is van. Linné hét csoportra osztja a szagokat, a hedonisztikus, azaz élvezetet nyújtó tulajdonságaik alapján. Így aztán vannak az úgynevezett

fragrantes, azaz illatos, „jó szagok”, mint például a sáfrányé vagy zöldcitromé; utána jönnek azaromaticos, az aromás illatok, mint a citromfa, ánizs, fahéj vagy szegfűszeg; vannak aztán az ambrosiacos, az ambróziás, pézsmaillatú szagok; az allioceus, a fokhagyma és hagymafélék szaga; a hiricinos, a bakszagúak, úgy, mint a sajt, hús vagy vizelet szaga; a tetros, kellemetlen, átható szagok, mint a trágya vagy dió szaga, és végül a nuaseosos, az émelyítő szagok, mint például az ördöggyökér levének szaga. Egyetértenek? Egy pillanatra elgondolkodtam. – Nem.

50. oldal

Füst: ősz van, ropogva égnek az összegereblyézett száraz falevelek; a levegő csípős, éles hideg az orrlukakban. Vanília: meleg és érzéki, egy fűszersziget, melyet trópusi nap melegít. Gyantás: fenyőtobozok sűrű, átható szaga vagy mint a terpentiné. Minden kávénak, ha jól belegondolunk van egy kis sült-hagymaszaga is. Néhányban, minden kétséget kizáróan, felfedezhető még a korom, a frissen mosott lenvászon vagy a frissen nyírott fű szaga. Néhányban ott lesz a frissen hámozott alma gyümölcsös, élesztős illata míg másokban a nyers krumpli keményítős, savas íze. Lesz olyan, amelyik egyszerre több ízre is emlékeztet: találtunk olyan kávét, ami zellerből és fekete szederből állt össze, egy másik jázmin és a gyömbéres kalács házasságából, egy harmadik pedig a csokoládét párosította a friss, ropogós uborka nehezen meghatározható illatával….

68. oldal


Kávés percek - Antikvárius

0

Ezúttal a legújabb kávés történetem postolom ide a Molyról.

Antikvárius

Minap kényelmesen sétálgattam az Andrássyn. Szeretem, mert olyan hangulatos, persze tudom, hogy nem túl egészséges az autók bűzét szívni, mégis jólesik ez a séta. 
Megyek, mendegélek: Hősök tere, Bajza utca…. Elérek a Köröndre, ott elkap a csodálkozás milyen jó kis "viskója2 volt a mi Kodályunknak. Nagyszerű hangulata van. Vettem a bátorságot – nem kellett hozzá túl nagy – és felmentem az egyik sarokház folyosójára. Amint beléptem a mázsás kapun, megcsapott az udvar kissé dohos, penészes illata. Szándékosan nem bűzt, nem szagot mondok. Ez illat volt, olyan jellegzetes, ódon illat. Tettem egy kört az első emeleti folyóson. Üvegablakos ajtók egymás mellett szép sorjában. Valahonnan kihallatszó zajok. Egy résnyire nyíló ajtóablakból egyszer csak nagyon kellemes kávé illat csapta meg az orrom. 
Mit mondjak, elkapott az inger, hogy bekopogjak és kérjek egy csészével. Csak úgy, idegenként. Próbaszerencse, becsöngettem. Nem szokásom ilyet tenni, a mai világ tele van álruhás bűnösökkel, akik ilyesmi módszerekkel fosztják ki az időseket és a többi… 
Egy ötvenes férfiember nyitotta ki az ajtót. 
– Jó napot kívánok, Königh Gábor vagyok! Elnézést, hogy megzavartam a napját. Hogyan is kezdjem: szóval én hatalmas kávéfüggő vagyok mindenem a koffein. Egy finom csésze kávé képes levenni a lábamról is. Egyes férfiak így vannak, ha meglátnak egy érzéki női kezet gyönyörűen kifestett körmökkel. Mások között akad, aki, ha belép a Szépművészetibe, őt a festmények és szobrok ejtik rabságba. Kedves Uram! Mondok magának még jobbat! 
Én egy antikvárius vagyok, aki régi könyveket keres. 
A férfi meredten hallgatta a hosszú monológot, mire kibökte: 
– Tudja mit? Jöjjön be! Szívesen megkínálom egy csésze, illatozó kávéval. Hogyan szereti? 
Mondtam neki: ahogy ön megcsinálja nekem. Lehet tejeskávé, de tehet bele cukrot esetleg kis fahéjat vagy vaníliát. De akkor sem fogok megharagudni, ha csak „üresen” adja. Szóval Ön dönt! 
– Tessen befáradni, foglaljon helyet, kérem. Mindjárt hozom a kávéját! 
Bementem a nappaliba, leültem egy kellemesen kinéző antik székre. 
Ez igen! Jól fest, a szoba teli régi stílű bútorral a falon két festmény. Egyikük Szinyei Lila ruhás hölgye, a másik kép meg Csontváry Zarándoklat a cédrusokhoz másolata volt. Alaposan körbenéztem. 
Egyik oldalon egy hatalmas üvegajtós szekrény, benne tele régi könyvvel, a baloldali falon az 
egyik kép, és mellette, körötte négy őzagancs volt felrakva akasztókra. A sarokban egy szép bidermeier stílusú heverő és kis asztalka. 
Az úr közben el is készítette a kávét, frissen illatozva gőzölt egy, a bútorokhoz passzoló 
kávés készletben szervírozva. 
A házigazda türelmetlenül a tárgyra tért: – Nos, milyen könyvet tetszik keresni? 
– Kedves, uram! Nézze, nem akarom én „kifosztani” magát és elvinni a legértékesebb darabját, de ahogy nézelődtem megakadt a szemem egy Erdély térképen. Azon a rézmetszeten, ami ott van bent az üvegszekrény falának támasztva. 
Az úr rám nézett morcosan, homlokát ráncolva. – De kérem, csak azt ne, az egy közel húszezer forintos darab volt, lejártam miatta a lábam. 
– Tudja mit? Akkor inkább nem vinném el, de szeretnék egy másikat. Ne mondja, hogy nem adja nekem! Tessen csak ideadni, megfizetem érte a jó pénzt. Simán másfélszer többet adok, mint az értéke. 
Nos? Legyen az ott, ni! Az az Arany Biblia. Úgy saccolom, kétszázezer az értéke, de adok Önnek háromszázat is! 
Az úr továbbra is ráncolta homlokát, látszott, hogy mélyen töpreng. 
Közben már „behúztam” a kávémat. Jól sikerült, kis tejjel volt ízesítve megy kis cukor is volt benne. Klasszikus. Olyan, mint az a Biblia – gondoltam magamban. 
– Tudja, fel kel kell hívnom a barátom telefonon, hogy megkérdezzem jogos-e az ajánlata. – nyögte ki a házigazda. 
– Jó legyen. – mondtam. 
A telefonhívást időközben megejtette az úr, két percig tartott csak a beszélgetés. 
– Nézze, valóban igazat mondott. Most az egyszer odaadom a legnagyobb kincsem, ekkora felár fejében. Áll az alku! – mondta szívélyesen a házigazda. 
– Rendben, áll az alku! – Mondtam, kezet ráztunk, majd kifizettem neki az összeget. 
Kiléptem a lakásból, elköszöntünk egymástól. Tovább sétálok az Andrássyn. Az ég derűs, a hangulatom meg vidám. Kevesebb vagyok a pénzzel, de több a Bibliával. 
A kávé meg isteni volt!

Kávés percek - Új recept

0

Ezúttal egy molytársam különös történetét osztom meg veletek.

 

"@dorothy_emerald vasárnapi borsos kávékalandja @András_a_László receptje nyomán

Hála az égnek még csak vasárnap van, s nem hétfő, így az ébresztő óra helyett kellemesen magamtól ébredhetek, a szomszéd gyerek sírására. No de annyi baj legyen, így legalább hosszabb lesz a vasárnapom. Kellően éberen kislattyogok a konyhában, miközben legalább két széknek nekimegyek, majd hozzálátok a kávé elkészítésének. Elő a kotyogót, majd a kávét, már tenném fel főni, mikor hopp, eszembe jut, hogy a borsot kifelejtettem. Gyorsba szétszerelem, keresem a borsot, majd hosszas mérlegelés, meg tanakodás után, minden bátorságomat összeszedve fűszerezek és mielőtt meggondolhatnám magam fel is teszem főni a keveréket. Mélán álldogálnék a tűzhely mellett, ha nem uralkodna akkora rend a konyhába, ami inkább egy röpke negyed órás mosogatásra csábít. Az edények egy része is tiszta, mire a kávé lefő. Nosza, elő a bögrét, bele a kávé, bele még egy kis forró víz, aztán bele a tej. Nyitom a hűtőt, minden sarkot átvizsgálok újra meg újra, de be kell látnom, hogy tej az nincs. Otthagyva csapot papot, és minden józan megfontolást, elindulok a boltba, még szerencse, hogy van egy a házzal szemben, ami pont zárva van. Megveregetem a vállam, hogy ügyes vagy @dorothy_emerald, hogy leellenőrizted a távolabbi bolt nyitva tartását, mégse kutyagolsz oda hiába. Nyitva is volt, ámulva látom, hogy mennyien kószálnak benne, és mély együttérzéssel tekintek az előttem álló férfira, aki szintén egy tejet szorongat. Gondolatban sorsközösséget vállalok vele, biztos neki is elfogyott a tej a borsos kávéhoz, mikor azt kell észre vennem, hogy alig hagyta el a pénztárat, már csavarja is le a „nullakettes” kupakját, mondjuk biztos az is felébreszt.
Lényeg, ami lényeg, megvan a tej, otthon újramelengetem a kávét, összebarkácsolok valami reggelit, leülök, körbeszimatolom a bögrém, felkészülve a legrosszabbra, amolyan kávéapokalipszisre, amiben borsos kávéval támadó angyalok szállják meg a földet és a többi.
De nem ez történik. Tulajdonképpen finom, meg sok különbség nincs is, egy kicsit ércesebb lett tőle az itókám, és mikor a végére értem, ahol már elég langyoska volt a kávém, tényleg felfedeztem a bors melegítő hatását. Nem mondaná, hogy kifejezetten csípős, hanem olyan szurkálós volt. Tetszett."

Kávés Percek 3. Extra

0

 

Mennyi kávét ittunk? Mennyibe került régen a kávé? Mennyi volt az átlagbér? Hány ezer tonnát importáltunk?
Ezekre kérdésekre kerestem válaszokat. Forrás a Tények könyve 1988, 1990, 1993 és 1997-es kiadása volt.Egy főre eső magyarországi kávéfogyasztás (kg-ban)


1950: 0,1
1960: 0,1
1970: 1,6
1980: 2,9
1990: 3,1

------------------------

havi átlagbér átlagbér (Ft)

1950: 683
1955: 1141
1960: 1575
1965: 1766
1970: 2139
1975: 2881
1980: 4014
1985: 5866
1990: 13446
1991: 17934
1992: 22294
1993: 27173
1994: 33309
1995: 38900
1996: 46837

--------------------------

Agrárimport (1000 t)
Kávé

1970: 25,4
1975: 32,7
1980: 47,2
1985: 34,3
1990: 28,0

----------------------------

Fogyasztói árak 1991-1997 (Ft)
Omnia pörkölt kávé (10 dkg)

1991: 57,20
1992: 67,60
1993: 65,90
1994: 86,20
1995: 168
1996: 183
1997: 187

----------------------------------

Hány percet kellett dogozni egy 250 grammos kávéért 1996-ban?

Magyarország: 82 perc

---------------------------------Nemzetközi statisztika

http://www.ico.org/news/icc-112-8e-study-manufactured-goods.pdf
Egy kis világpiaci kitekintés a kávéárakra.

----------

http://www.stat.si/eng/novica_prikazi.aspx?id=4734

Ezen oldal szerint 2010-ben hazánkban volt legolcsóbb egy csésze kávé (77 eurócent), megelőztük e szempontból a környező országokat.

Kávés percek / Coffee Times 2.

0

 

Kávés jó reggelt! Üdvözlöm minden figyelőmet ezzel az  időzített poszttal.

Hajtsatok fel egy erős kávét és induljon a szombat!

Kellemes pihenést!

 

Kávé percek / Coffee Times 1

0

A legkedvesebb kávés karcaim:

 

1 éves molyságom alkalmából meghívok mindenkit egy kávéra :-)
Most kivételesen került mellé cukor is.