Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Heti mottó - Bleeding Bride

0

Nagyon sokat és szépeket lehetne idézni Bleeding Bride Fekete Fivérek c. könyvéből. Most ezt találtam időszerűnek, így március vége felé.

 

Érdekes érzés itt állni, simogatni a fák rügyeit, a langyos tavaszi szelet, és csak nézni, figyelni. Figyelni a napok pörgését, a percek súlytalan lebegésében, azon percekében, amelyek világokat változtatnak meg, rombolnak le, néha épp feledésbe torlaszolva azokat.

5. oldal

Bleeding Bride: Fekete Fivérek

Blogger a reflektorfényben

0

Aki kérdez Bleeding_Bride, aki válaszol: Bélabá

 

Egyszercsak eljön a nagy momentum, hogy olvasóként belekontárkodunk a Momentum blog szerkesztőjének fejébe. Hiszen ő sem gondolhatta komolyan, hogy míg másokat keresztűzbe állít kérdéseivel, ő visszavonul a szerkesztői hasábok mögé, és majdhogynem anonim módon tálalja az olvasnivalókat, ugye? Ezért döntöttem úgy, hogy mielőtt más gyanús áldozatok szedne, leleplezem Bélabá alantas szándékait saját felületén  Csajok, előre ne örüljetek, a misztikum homályába burkolódzó tollforgatónk még mindig nem tart arra érdemesnek minket, hogy nyaralásáról fényképet osszon meg velünk, viszont az már tiszta: a mesteri terve, miként górcső alá vesz bennünket kész van, és lassan aktiválódik is.


– Hogy lett Bélabá Bélabá?


– Egyszerű a válaszom. Második keresztnevem Béla és egyszer lebácsizott egy kis srác a házból. Ez adta az alapötletet, mert sok használható, népszerűbb nicknév véletlenül sem ugrik be általában, olyankor amikor regisztrálni kell valahova. Jól tenném ezután, ha jegyzeteket készítenék, felírnám jó előre mi szeretnék lenni nickként xy oldalon.


– Mi az, amit úgy érzel érdemes tudni a Bélabá mögött rejlő emberről, életéről, hétköznapi szokásairól?


– Nem vagyok túlzottan exhibicionista ember. Nem szeretem kitárni nagyon az életem mások előtt. Annyit elmondhatok, hogy szeretem a természetet, ezt főként az erős földrajz-biológia tanáraim váltották ki belőlem. Kedvelem a történelmet is, így szívesen olvasok a témában könyveket. Ugyanilyen megfontolásból az útikönyvek, útleírások olvasása a fentebb írt okokra vezethető vissza. Gondolom, azt is látjátok sokan, hogy van egy hobbim: a kávézás. Ez szent és sérthetetlen, kávé hiányában morcos leszek.


– Mi az a három jellemvonás, amivel megfontolás nélkül jellemeznéd magad?


– Ki kell emelni a kíváncsiságot, elég nyitott vagyok, de nem mindenre kiterjedően. Szerettem sok mindent kipróbálni pusztán érdeklődésből. Aztán fontosnak tartom elmondani, hogy nyugodtnak gondolom magam és sokan mondták már, hogy fát is vághatnak a derekamon.Végül még kiemelném, hogy időnként türelmetlen tudok lenni. Lehet, ellentmond a nyugodtságomnak, de emiatt van talán, hogy mindenbe belecsapok. Lásd a kíváncsiságomat.


– Mi az a három jellemvonás, amivel a barátaid- családod jellemeznek, de te nem értesz esetleg egyet?


– Nehéz kérdés. Lehet, hogy kicsit akarnoknak állítanak be, a kíváncsiságom miatt. De nem vagyok ebben biztos. Nem igazán beszéltünk erről a barátokkal. Mások negatív véleményére nem nagyon adok, próbálok „én” maradni a saját bőrömben, úgy ahogy jólesik élnem.


– Milyen emberek körében érzed jól magad?


– Olyanok köreiben, akik hasonlóak hozzám javarészben. Fontos, hogy legyen egy alapvető műveltségük, legyenek barátságosak, szerethetőek, kedvesek. Nem szeretem pl az alkoholistákat, az ő társaságuk elkerülöm.


– Mit gondolsz miért van láthatóan több női könyvmoly, mint férfi?


– Szerintem a nőket jobban megfogja ez a közösség. Az látom nap, mint nap, hogy a könyvajánlók javarészt női könyvekkel vannak teli. Ez engem nem zavar, de lehet más férfit taszít az oldalról. Úgy rémlik volt is rá kezdeményezés, hogy mindenki a saját érdeklődési köreiben kapjon ajánlásokat. Másfelől az oldal közösségi funkcióit, pl a zónákat zömmel női témák töltik ki a könyves dolgokon kívül. Például gyerekek, főzés, kötés-horgolás stb…. Én még nem találálkoztam kimondott (autó)szerelős zónával. (Mondjuk ez nem is passzolna az oldal tartalmához, bár ilyen alapon a Mennyei Manna is erős off) Ezeket az okokat látom elsődlegesen.
Harmadrészt azt gondolom sok férfitársam munka után inkább elmenekül pl a meccsnézés mámorába vagy egyéb foglalatosságot keres az olvasás helyett. De az is lehet, csak lusta regisztrálni vagy aktívan résztveni az oldalon. Persze akadnak azért kivételek.


– Férfi szemmel: szerinted egy könyvmoly nő vonzóbb, mint egy aki nem?


– Számomra a hölgyek vonzóak és mivel nem látom őket, nem is tudok nyilatkozni a külsejükről. Amiatt érdekesek a női olvasók, hogy kitágítsam a világképem és nekik köszönhetően csomó érdekes könyvajánlást kaptam már. Olyanokat, amiket magamtól lehet elkerülök. Másrészt a természet alapvető rendje a másik nemhez való vonzódás. Aki olvas, az szerintem jó lelkű ember. És ez önmagában többet ér, mint valakit mondjuk megbélyegezni a kinézete alapján.


– Te miért – mióta érzed, hogy az vagy? :D– Miért vagyok „moly”? Nem érzem magam annak. Vannak itt jó sokan, akik nálam jóval többet, szorgosabban olvasnak. A kérdés második felére a válaszom: azóta olvasok többet, amióta megvettem az ebook-olvasóm. Így kitárult előttem számos nehezen vagy egyáltalán nem megszerezhető könyv világa is. Szeretem az ebook-ot. Nem tartom másodlagosnak, alábbvalónak a hagyományos könyveknél. Sőt, a mai világban környezeti szempontokat figyelve még hasznosabb a rendes, papíralapú könyveknél.


– Környezetedben mennyire találsz partnert ehhez a hobbihoz?


– Főleg itt a molyon vannak nagyon jó barátaim. Testvérem magyar szakos volt, így ő is szeret olvasni. Szüleim is a könyvek nagy barátai voltak. Az hiszem belénk nevelték a könyvek szeretetét. Noha voltak időszakok, amikor rendesen hanyagoltam, az olvasást. Utólag rájöttem hibáztam.
Elpocsékolt időnek érzem, hogy akkoriban már nem olvastam. Most 1000 fölötti olvasásnál tarthatnék.


– Mi késztetett arra, hogy bloggerkedésre add a fejed?


– Régen próbálkoztam már, de ráuntam. Az más téma volt, nem könyves, irodalmi alapú hanem poén, viccelődés – mert alapból vidám természetű vagyok. Most újra belevágtam, és jólesik kiadni magamból ezt-azt. Mint látható, elég sokat tudok írni, fontos, hogy levezessem ezt a szenvedélyt is.


– Miről szól a Monumentum és mi célból jött létre?


– Főleg irodalmi témákról és azokról mellékzöngékről, amik még foglalkoztatnak kicsit. Így például japán mánia vagy kávézás is felbukkan. Próbálok humort is csempészni a sorok közé, ez még a régi blog utóhatása lehet. Magam szórakoztatására csinálom és próbálok az olvasóknak tetsző dolgokat előkaparni kisebb-nagyobb sikerrel. Aki még nem próbálta, nem is tudja milyen nehéz egy jó illusztrációt találni. Az még talán többet dob vagy ront a poszton, mint maga a szöveg. Mert az emberek zöme vizuális alkat. Remélem, hogy nem vész pocsékba a rászánt időm és tetszik pár embernek.

Interjú - Bleeding Bride

2

Sikerült összehoznom egy beszélgetést az erdélyi írónővel, Bleeding Bride-dal.

A rendkívül népszerű könyv, A Fekete Fivérek szerzője, egykori újságíró készségesen válaszolt a feltett kérdésekre.


- Hogyan lettél újságíró? Gyerekkori tervek, álmok vagy véletlenül sodródtál bele?

- 5 évesen eldöntöttem: író leszek. Majd ahogy elkezdtem megtanulni igazán a betűket nagy könyvmoly lettem. Valahol ez alapozta meg. Az első riporteri állást véletlen kaptam. Helyi tv csatorna titkárnőt keresett, nekem meló kellett. A cv-m meg a beszélgetés alapján az igazgató összehozott a főszerkesztővel, aki megkérdezte miért akarok én titkárnő lenni??

- Mi az újságíró munka nehézsége illetve szépsége?

- Az újságírás szépsége, hogy pörögsz, ismerkedsz, sosem állsz egy helyben. A hátránya, hogy száraz, nyers és mindig az objektivitásra kell koncentrálni. Azt meg, főleg amikor olyan zsémbes kritikus valaki, mint én, nehéz betartani, sőt, néha fekélyt okoz.

- Egy kis politikai szösszenet. Hátrányosnak érzed a magyarságod Romániában?

- Őszintén én személy szerint még nem kerültem hátrányos helyzetbe a magyarságom miatt. És most talán ez volt a kérdés. Egyébként országos szinten, törvénykezésben, komolyabb döntéshozatalban már vitatható, hogy jó vagy sem magyarnak lenni itt. De nem tisztem nekem erről nyilatkozni :)

- Hogyan született meg a Fekete fivérek című regényed és mennyi idő alatt készült el?

- A Fekete Fivérek pont úgy lett, mint az összes többi, ami még a fiókban lapul. Egy agymenésből. A regény eleje született meg, aminek nincs se teteje, se feneke, se története. Aztán ment a süllyesztőbe. Rá 3 évre találtam ki, hogy ezt olyan jól megaszontam, hogy körbe is kellene magyarázzam. Ekkor jött a történet hozzá, így 9 hónap alatt lett meg.

- A megírása milyen módszereket kívánt? Spontán jött a történet és a szereplők vagy sokat gondolkodtál rajta? Melyik napszakban tudsz igazán alkotni?

- Megírás az sajátos volt :)) szerint minden komoly író elsápadna, hogy mit elműveltem. Egyszer is, vettem egy fehér papírt és felvázoltam, hogy mi a sztori, egy másikon meg ezt összekütyülve újraírtam, hogy mi szerint tudok majd ugrálni az időben. Majd egy határidő naplóba, egy füzetbe és lapokra kezdtem írni. Karikázva, hogy mi van meg. Aszerint változott mibe írtam, hogy milyen kedvem volt, vagy simán meguntam az adott filcet és lapokat. Ezt a masszát meg 2 barátnőm kezdte gépelgetni. A leghúzósabb az az icipici kutatás volt, amit a leukémia kapcsán tettem. 2 hétig szaklapokból magoltam, hogy a regénybe található kb fél oldalas diagnózist bár én hitelesnek lássam. (a végére már meg volt győződve, hogy én is beteg vagyok, annyi tünetet véltem felfedezni magamon).
És természetesen éjjel alkotom, este 11-től úgy hajnal 6-ig, van hogy 7-ig.

- Milyen terveid vannak a jövőt illetően, fogsz még könyveket írni?

- Terveim azt se tudom vannak-e. Én álmodozom inkább. Könyvem az mindenképp lesz, már lassan a felénél járok vele. Még nem tudom, hogy kinek is írom, de egy biztos engem feltölt, amikor fél éjjel elmerülök a szereplőim életébe. Lehet valamiféle menekülés a hétköznapokból, nem tudom, de amíg örömet okoz, addig írok, ezt-azt pedig nyilvánosságra is hozok.

- Kik a kedvenc íróid? Van példaképed?

- Azt se tudom mára már, hogy van-e kedvenc íróm, inkább kedvenc könyveim vannak. Nem tudok elfogult lenni, mivel akkor mindig csalódok. Pl. Thomas Harris Hannibal sorozata életem regényfolyama, viszont a Fekete Vasárnap regényét ki nem állom. Vagy Karen M. Moning. A tündérkrónikák nem épp az én világom, de az a nő ahogy felépíti az zseniális. És még sorolhatnám.
De ha példaképet kell választanom, akkor Edgar Allan Poe lesz az, mindenképp. Neki egy sorában se tudok csalódni. (másik példaképem Tim Burton)

- Van olyan könyv, ami a legkedvesebb számodra, mi ez?

- Mint mondtam, a Hannibal sorozat az egyik alap-darab nálam, Bulgakov Mester és Margarita, Dorian Gray.