Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

A nap Molya 7. - Bori_L : izlandi "zombik"

0

A múltkori trollkodás után újabb északi mitológiai szereplő bukkant a távcsövem látómezejébe. Ezúttal az Izlandon "honos" draugrokról lesz szó.

Hogy mik ők és hogyan élnek ,elmeséli Bori_L karca!

 

Élőhalottak az izlandi mitológiában

A vámpírokhoz hasonlóan a zombik sem az újkor teremtményei: különböző népek mitológiájában és meséiben már sokkal korábbi időkből is feltűnnek. Izland tele van általában nem túl emberbarát lényekkel: a trollokról és az aprónépekről már sokan hallottak, de nem hiányozhatnak a zombik sem.

Az izlandi sagákban szereplő élőhalottak – legelterjedtebb nevén draugrok – nem hasonlít a manapság divatos zombifilmek agyfaló élőhalottjaihoz. Sokkal inkább olyan, mint egy hullamágus: mindenféle természetfeletti képességekkel bír, és szinte lehetetlen elpusztítani.

A draugrok nem szellemek, hanem sírjukból kitápászkodott halott testek, amik az idő múlásával egyre rondábbak. Férgesek, feketék, meg ilyesmi, szóval már rájuk nézni sem kellemes, de ez még a legkevesebb. A föld alól nem kell kiásniuk magukat, hiszen képesek átsétálni a földön és a köveken. Van, amikor csak a velük eltemetett kincseket akarják megőrizni, máskor azért térnek vissza, hogy az élőket zaklassák. Ez a zaklatás lehet megőrjítés vagy meggyilkolás is, attól függően, hogy mi a célja a draugrnak. Nincsenek a sírjukhoz kötve: szabadon elkóborolhatnak, amilyen messzire csak akarnak. Ami a mágikus képességeket illeti: képesek alakváltásra (általában fókává, bikává, „elhasznált” lóvá vagy macskává tudnak alakulni), emberfeletti erővel bírnak, képesek eredeti méretüket megnövelni, jövőbe látnak, irányíthatják az időjárást, terjeszthetnek betegségeket és megátkozhatják az embert. Mindent összevetve nem számítanak túl kellemes társaságnak.

Elpusztítani nehéz őket, és nappal is ugyanolyan jól harcolnak, mint éjszaka (bár a sötétet jobban szeretik). Ahhoz, hogy megszabaduljunk tőlük, három dolgot kell megtenni: levágni a fejüket, elégetni a testüket, majd hamvaikat a tengerbe szórni, hogy biztosan ne támadjanak fel újra.

Draugrok általában kellemetlen, kicsinyes, gonosz, zsugori alakokból keletkeznek, de csakis abban az esetben, ha testüket nem fekvő helyzetben temetik el. Természetesen léteznek különféle praktikák a draugrrá válás megelőzésére: a halott mellkasára nyitott ollót kell helyezni, ruhájába szalmaszálakat vagy vékony gallyakat kell tenni, a járás megakadályozása érdekében pedig össze kell kötni a nagylábujjakat vagy tűket kell szúrni a halott talpába. Ezen kívül a biztonság kedvéért érdemes a koporsót három irányba felemelni, mielőtt elindulunk vele a végső nyughely felé, ekkor ugyanis a halott elveszti az irányérzékét, és még ha ki is kel a sírból, nem tudja, merre keresse az embereket, akiket kísérteni szeretne.

A nap Molya 6. - ursus

1

Volt idő, amikor a Magyar nyelv helyesírási szabályai című kötetet kellett lapozgatnom hogy írják helyesen ezt vagy amazt. Ma ursus bemutatta, hogy a modern világban sem könnyű kiigazodni... helyesírás-ellenőrző programok ide vagy oda.

Ezért nálam ma ursus a  nap molya cím büszke nyertese!

 

 

Kedvencünk a Helyesírás-ellenőrző – 1.

Szó: tenyészprogramok

HE.: nem szereti
HE. javaslatai:

tényészprogramok – gondolom, azok számára, akik tényésznek, esetleg tényésztenének, vagy talán oknyomozó újságírók kezdő tanfolyamának elnevezése lehet…

tenyészőprogramok – ezek önműködő tenyészprogramok lehetnek, amikor magát tenyészti valami állatfaj (vagy alien?)

menyészprogramok – AK! (Abszolút Kedvenc) A menyészésre irányuló rendezvényekről lehet szó. Esetleg a szatírok egy speciális válfajának cselekvési tervei, amelyek kizárólag menyekre irányulhatnak. Vagy az otthon menyétet tartó szemész megkülönböztető neve…

sztenogramok – ha lenne időm, megfejteném, mi köze a gyorsírással készült szövegeknek a tenyésztéshez, de nem vállalkozom rá. Azért ez is kedvenc, bár a menyészéssel nem vetekedhet.

Egyébként a „tenyészprogramok”-kal semmi baj nincs, így kell írni.

A nap Molya 5. - Lunemorte

0

Ezzel a molyokra  jellemző képpel Lunemorte nyertea  nap Molya címet.

Azt gondolom, találó.

 

 

A nap Molya 4. - pubbancs

0

Ezzel a saját írásával pubbancs lett a  mai nap Molya.


pubbancs  23 órája Molyolók saját írásai


Dupla, mert duplázni mindenből lehet, de sosem elég, ha egy papírdarab elég, akkor nem marad más csak a hamu, minden, amit érzel az kamu, nem én vagyok az, akit a szemedtől nem látsz. Ha lapot osztanak, persze játssz, de minden zene egy tánc, és minden záró sor egy egyszerű gondolat, sosem láttam még az igazi oldalad. Az életed jól halad, én mégsem igazítom meg a takarót utánad, az egész világ utálhat, én mégsem haragszom, üvöltve kongatom a harangom, de a kongás elnyel minden üvöltést, minden kiáltást, a fanatikusok eljátszották a hamis égiek iránti kegyetlen imádást. Vigyázást, őrzését a hibáknak, ha címlapra ragasztanak én, kiváglak. Kívánlak, olykor pedig rád sem tudom emelni a szemem, olykor megjön, olykor elvesztem az eszem. A torkom szorít, a kezem remeg. Egymást ölelő, fojtogató terek. Az egymás hátán hideg telek, a sarkok élesek, pedig minden kerek.

A nap Molya 3. Anitiger

0

A mai nap Molya címet Anitiger érdemelte ki ezzel a  karccal.

Megtudhatjuk belőle mi a kelevéz!

Segítséget nyújtott a  kérdésben latinta és Aelius_Triccianus moly kolléga.

 

„[Mr. Rochester] fanyarul hozzáfűzte: – Megtartom szavamat, keresztülgázolok minden akadályon, amely a boldogságnak és a jóságnak, igen, a jóságnak útjában áll. Jobb ember akarok lenni, mint voltam, mint vagyok, s ahogy Jób leviatánján összetört a dárda, a kopja és a kelevéz, minden akadályt, ami más szemében vas és acél, én pozdorjának és korhadt fának tekintek.”

De mi az a KELEVÉZ?

"Kelevéz (ritkábban/régiesebben kelevíz, kelevész)

Viszonylag kevés, de annál eltérőbb leírást találtam erről a fegyverről. Egy dologban egyezést találtam a forrásokban ami a felhasználását illeti éspedig, hogy hajítófegyver volt. Ezen túl utalás található arra, hogy kedvelt vadászfegyver volt, hogy nehéz nyílhegyként is használták, illetve a lovagi tornákon használt lándzsa fémhegyét nevezték így.

Ez a kedvelt hajítófegyver kb. 1,5 m hosszú volt, fanyélre erősített apró, levél, polipfej vagy krokodilszív alakú három ágú fémheggyel. Kinézetre a lándzsához hasonló, súlya azonban sokkal kisebb. Egy gyalogos harcos 6-8 darabot is magával tudott vinni. Használata nagy gyakorlatot igényelt."

http://mondtakvolt.blog.hu/2010/05/04/kelevez
http://hu.wikipedia.org/wiki/L%C3%A1ndzsa

Bővítés @latinta segítségével:

1. Magyar értelmező kéziszótár:

kelevéz: fn Tört Dárdaszerű fegyver. rég: ~t tör: a) párviadalt vív; b) vitázik. [?]

2. Arany János: Szondi két apródja (részlet)

Hogy vítt ezerekkel! hogy vítt egyedűl!
Mint bástya, feszült meg romlott torony alján:
Jó kardja előtt a had rendre ledűl,
Kelevéze* ragyog vala balján.

*Kelevéze: szúrófegyver, dárda.

Bővítés @Aelius_Triccianus észrevételével:

Az Odüsszeia Devecseri Gábor-féle magyar fordításában sokszor előkerül, íme egy-két példa:

"Útnakeredt, az olümposzi csúcsrol alászökkenve,
majd Ithakába megállt, Odüszeusz kapujának előtte,
udvari házküszöbön, markában a rézkelevézzel…"

"És amikor bent voltak már a magas palotában,
mennyezetig meredő oszlophoz tette a dárdát,
szépregyalult kelevéztartó közepébe…"

"Mert ha ma állna meg ő palotád külső kapujában,
rajta a pajzs, a sisak, s a kezében két kelevéze…"

(A képet terjedelmi okok miatt nem tudom közölni, megtekinthető az eredeti karcnál )

http://moly.hu/karcok/420098

A nap Molya 2.

1

Aliggaz szösszenete mellbevágott, nagyon találó."aliggaz 23 órája Molyolók saját írásai


Elektromos baltákkal vágják ki a fákat.
Műanyagból készítenek tavak mellá nádat.
Érintő képernyős nők, és férfiak.
Leleketlenűl lihegnek egymás laptopjába. Facebook egész nap,könyvtelen országba.
Üres koponyába élveznek , egy nagyon szép like.on.
Ja és le se szarnak, hanincsnálad két iphon.
Cyber barátokat gyűjtenek a neten, ja és vagánykodnak: „Vannak 77.-en!!”
De ha egy jó sört le akarnak gurítani, sírva próbálnak a képernyővel koccintani.
Mert egyedűl maradtak, és egyik sem költő.
Oda a barátság, ha nincs nála egy töltő. "

A nap Molya 1.

2

Ebben a sorozatban  érdekes, meghökkentő, fura vagy csak más miatt különleges karcokat mutatok be.

Első választásom @tmezo78 karcára esett.

Eljutunk Visontára, a többit mesélje el a szerző karca.

Számomra disztópiába illő a táj.

"Többször elmentem már a Mátrai Erőmű visontai külszíni lignitbányája mellett, de tegnap végre megálltam és megnéztem. 
Az első reakcióm az volt, hogy úgy éreztem egy másik bolygóra kerültem. Olyan látvány tárult elém, mintha egy sci-fi film helyszínét látnám, megborzongtam a látványtól.
Csak pislogtam és koncentrálnom kellett, hogy az egyes szinteket felfogjam a szememmel. A bányának egyébként 6 szintje van. A legalsó szintje (a körülötte lévő területhez képest 140 méter mélyen) kb. a tengerszint vonalában van.
http://www.mert.hu/hu/banyaszat"