Egy kis számvetés a 2014-es évről. Életemben sosem olvastam még ennyit, elérem a 37000 oldalt, 121 könyvet, ami átlagosan 306 oldalas könyveknek felel meg.
Az alábbi gyűjtésben különféle szempontok alapján csoportosítom az idei olvasmányaimat:1) A 2014-es év legjobban tetsző könyve

Szerencsére volt több! Michel Tournier: A rémkirály, mert fergeteges a magyar fordítás. Egy igazi moly elolvassa, enélkül meghalni vétek. :)
Robert Merle: Malevil, nehéz eldönteni, hogy ez vagy Az út az abszolút favorit, de nagyon jó történet "mély" mondanivalóval.
Cormac McCarthy: Az út, meglepett az a stílus, hogy olvastatta magát és még közben le is pergett a "filmem" anélkül, hogy a mozit láttam volna. Nagyon bejött ez a könyv.
2) A 2014-es olvasások közül citromdíjas avagy a neked legkevésbé tetsző könyv


Hugh Howey: Holston, Veronica Roth: A beavatott


Mindkét könyv az ifjúságnak szól inkább, csalódtam bennük. Igaz, sorozatok első könyvei voltak. Nem tudom, hogy mit rejt a folytatásuk de már az első kötetek sem jöttek be. Pedig disztópia műfaj, amit azért el tudok viselni...
Ilyen esetekben mindig felmerül bennem a kérdés: mit "kajál" a jónép rajtuk?


3) A legvidámabb történet

Nézd, ki van itt, Vegyesbolti csendes napok. Moszkva-Petuski

Mindhárom szrori közben rengeteget nevettem. A Moszkva-Petuski az orosz piálós
hagyománykat bevonva volt szórakoztató. A Hitlert jelenkorukban paródizáló Vernes-könyv fergetes szatíra és a Vegyesbolti csendes napok jóféle északi (norvég) humort vonultatott fel.4) A legszomorúbb sztori

A könyvtolvaj, Japán rózsa

A könyvtolvaj "narrátora" maga a halál. A II. világháborús borzalmakról ír és az sosem
kellemes téma. 
Kimura Rei regénye két kamikazénak titkon beálló japán lány története, akik a barátjukat, szeretőjüket vesztették el ugyancsak a II. világháború során. Mélyen emberi és megrázó történet.5) A legfelkavaróbb könyv

A nagy futószalagon, Ezeregy tündöklő nap, Egy anya és három lánya

Folytatva a háborús vonulatot: Simon Magd riportregénye a koncentrációs táborok
borzalmáról szól. Auschwiztről, ami igen kemény téma a mai napig.
Khaled Hosseini könyvét vehettem volna a meglepetés kategóriába is. Ide rakom, mert annyira felkavaró volt, ahogy Afganisztánban nőkkel bánnak, hogy nehéz jelzőkkel iletni dolgot.De ugyanakkor egy óriási múltú országot ismetem meg és ebben egy másik olvasmány is segített. (Varga Csaba Béla: Afganisztán – a legyőzhetetlen)
Az erotikus könyvet azért raktam ide, mert túlzottan perverz lett.
Volt benne minden, ahogy szokták mondani. Kissé gyomorforgatóra sikeredett egyes részeknél.6) A legdizájnosabb borító

Alexandria Link, Pasi a szomszéd sír mellől, Sub Rosa, Selyem, Az út

Szubjektív dolog, mikor mi jön be. Most ezek. Berry borítói mindig jól néznek ki.
Stílusban mind a téma, mind a megjelenésben Bíró Szabolcs: Sub Rosa kissé hajaz Steve Berry könyveihez.
Mazetti vidám kis sztorijához nagyon jópofa és találó volt a tehenes fedőlap.
Baricco Selyme tartalilag és kiviterlben is "simogató" élmény volt. Tényleg remekmű
kívül-belül! Az egyszerűsége gyönyörködtet.
Az út sikeréhez a borító is hozzájárulhsatott, de mint írtam tartalmilag is teljesen rendben a regény.7) A legrondább borítójú könyv

Dodsworth, Keserű méz, A tékozló koldus

A csúnyasági versenyt ők nyerték. A Dodsworth tartalom szempontból teljesen megfelelt, jó kis könyv. Csak a dizájn... Keserű mézhez elég ronda filmes borítót alkottak, pedig maga a sztori jó és elgondolkodtat. 
Mondhatni hogy Moldova riportjához bőven megfelel az ilyesmi üres vagy semmitmondó, randa fedőlap.... Csak hát a riportok az amúgyis szegényes egészségügyünket boncolgatják.
Ez így rendesen nyomasztóvá teszi az összhatást: kint és bent is nyomorúságos a tartalom. Noha Moldova riportja egészen profi munka, pont emiatt szebb borítót érdemelt volna, például egy magyarosch ápolónővel a címlapon. (Mert ugye a magyar nők szépek!)
8) A legkellemesebb meglepetés (Nem feltétlenül a legjobban tetsző könyv)

Angyali játszma, A Pendragon legenda, Ragnarök, A táltos keresztje


Carlos Ruiz Zafón
könyve üstökösként robbant be nálam. Imádtam s nem tudtam letenni. Kíváncsi leszek a folytatásokra, az összképre. Favorit lett az író és könyve is!
Ma fejeztem be, de olyan nyomokat hagy bennem Szerb Antal regénye, hogy érdemes ide felvenni. Világirodalmi sznten is megállja a helyét, igazi remek. 
Bíró Szabolcs Ragnarökje abszolút pozitív csalódás. Jó volt s kicsit bevezetett a viking világba.
Ugyancsak történelmi témájú az első könyves Rozsnyai János A táltos keresztje című regénye. Köszönöm egyik molytársamnak, hogy olvashattam. Tényleg megérte a kölcsönzés! Olyan sztorit olvashttam, amit még senki nem dolgozott fel, s hab tortán, hogy magyar történetről van szó. Remélem, meg fog jelenni más Rozsnyai-könyv is!Kívánok minden kedves figyelőmnek, barátomnak olvasmányban legalább a 2014-es évhez hasonló új évet! Legyen eredményes és sikeres 2015-ünk!