Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

A középpontban: Archibald Tatum

0

Legújabb beszélgetőpartnerem nem régen bukkant fel a Molyon és karakteres hozzászólásai miatt gyorsan a figyelem középpontjába került. Most kicsit megismerhetitek közelebbről

Első kérdésem: honnan a nicknév, ki a „névadód” pontosan, s miért?

Ez a név tökéletes szemléltetése annak az elmélyült figyelemnek, amellyel a körülöttem kavargó színeket és formákat – az ún. életet – követem. Nagyjából két éve úgy döntöttem, írok valami igazán szórakoztató regényt. (Értsd: hogy ebből szerezzek pénzt.:-)). Ehhez választottam a nevet, Art Tatum, sokak szerint minden idők legnagyobb dzsesszzongoristája után: megelőlegeztem magamnak a kifinomult, könnyed stílust, és a sorszámot. Apró szépséghiba, hogy ez az „Art” nála, természetesen, az Arthur-ből van. De jobb így, az Archibald hordoz valami arisztokratikus, távolságtartó idiotizmust, ez egészen illik hozzám.

Csapjunk bele a lecsóba. Könyvek Milyen műfajt kedvelsz és kik a favorit íróid? – ez utóbbi nem derül ki a Molyos adatlapodról.

Nincsenek kimondottan kedvenc műfajaim. Vannak zsánerek, amikkel nem tudok mit kezdeni, ilyen a fantasy vagy az utóbbi időben talán önálló zsánerré lett disztrópia. Ha elfogadjuk a felosztást lektűrre és szépirodalomra, akkor az elsőből talán csak krimit olvasok, azt sem sűrűn.
Kedvenc íróm sincs. Ennek egyik oka, hogy egy-egy író jellemzően nagyon szélsőséges nívón ír, vagyis a kérdés az lenne, kinek az írói stílusát szeretem legjobban: mikor kiét, hangulat kérdése.
De pár nevet azért mondok, hogy ne bújjak ki a kérdés megválaszolása alól. Nagyon sokszor olvastam tizenöt éves korom előtt a Tüskevár-(a)t. Nemrég belenéztem, meglepően jó színvonalú. Az utolsó olyan korszakom, amikor nagy kedvenceim voltak, húszéves koromban volt, akkor egy év leforgása alatt átestem egy Mikszáth-, egy Vonnegut- és egy Somerset Maugham-kóron, ezt a három szerzőt ma már nagyon máshogy és különbözőképpen látom és értékelem. Egyszer még fejbe kólintott utána Cortázar, és vannak, akiket csodálok – hosszú lista lenne, csak pár név: Borges, Esterházy, Kertész, Proust, Joyce, Krúdy stb. –, de ezek már jórészt intellektuális élmények, a fejem felől csordogálnak a mondataik a szívem felé.


Mi volt az a momentum vagy ki volt az a személy, aki rávett az olvasásra. Emlékszel, melyik könyvet olvastad el legelőször?

Érdeklődéssel hallgatom mások beszámolóit ezzel kapcsolatban, de nekem – és ez tk. minden területre igaz – mintha nem lennének emlékeim. Legalábbis igen homályosak, amik vannak.
Az otthoni könyvekben, már amik ennyi idő és költözés után megmaradtak, mindig találok a sziklarajzokat idéző firkákat. Az Így irtok ti-ben olyan jelek vannak, amiket egy az ausztrál bennszülöttekről szóló filmben láttam később. Az avantgardistákhoz is jegyzeteltem már háromévesen. Hogy ezeket olvastam-e először vagy az Ablak-Zsiráf-ot vagy valami spanyol nyelvű könyvet (Kubában éltünk első eszmélésem idején), ezt nem tudom. – Sok könyvet kaptam, kimondottan szerettek nekem könyveket venni, ilyen formájú kisfiú lehettem, de, úgy emlékszem, csak innen-onnan csipegettem belőlük, és nézegettem a képeket, ha voltak. Nagyjából ma is így olvasok.
A mintám talán édesapám volt. Kajak-kenu edzőként a reggeli és a délutáni edzések közt hazajött, és vagy az agyon gyűrött Élet és Tudományt olvasta (állandóan a hátsó zsebében hordta), vagy valami krimit.

Ha nem szigorúan titkos, mivel foglalkozol, milyen területen dolgozol?

Egészen érdekes a kérdés megfogalmazása. – A dolog úgy áll, hogy tényleg nem szeretek erről beszélni. Mivel nem vagyok képes alá-fölé rendeltségi viszonyban működni, így kényszermegoldások sorozata ebben a tekintetben (is) az életem. Az előző rendszerben vagy az szerepelt volna a személyi igazolványomban, hogy „Közveszélyes munkakerülő”, vagy, már ha lett volna ilyen: „Szerencsejátékos”. Ez utóbbi nem a leghízelgőbb címke, nem is érzem, hogy igazából közöm lenne hozzá, de csak evvel tudok szolgálni.

Hogyan fedezted fel a molyt és miért tartod jó weboldalnak?

Úgy rémlik, egy másik, írással foglakozó oldalon említették. Nem szeretek magyar oldalakra regisztrálni (vagyis magyarokra még kevésbé, mint nem magyarokra), benéztem – és már megint! – nem emlékszem az első benyomásaimra. Arra viszont igen, hogy egy ideig csak úgy követtem a történéseket, és Varga „Rock” Zsolt egyszer írt egy megjegyzést a blogomhoz, az után kapcsolódtam be (komolyabban?) az itteni diskurzusba.
Miért jó weboldal? Mindenesetre meglepő, nem gondoltam volna, hogy ekkorára tud nőni egy könyvekkel foglalkozó oldal. Vagy szorgalmasan törlik a nem megfelelő hangvételű hozzászólásokat, vagy akik olvasnak, tényleg képesek, mondjuk így, jólneveltséget idézően véleményt cserélni. Nem sok ilyen magyar nyelvű oldal lehet.

Mit gondolsz arról, miért olvasnak ilyen kevesen? Tapasztaltad-e, osztod ezt a véleményt? (Úgy hallottam könyvtárban és más beszélgetések során, hogy kevesen vesznek a kezükbe könyveket.)

Itt vannak az ismert tételek a mozi, a tévé és az internet megjelenéséről, ez nyilván egy folyamat. Nekem inkább az a kérdés, a szöveg mennyire marad alul a képpel szemben. Száz év múlva talán kuriózum lesz a minden kép, film, hang, illat és tapintás nélküli szöveg, de eltűnni nem fog. Egy-két generáció, és az e-olvasás lesz a megszokott – 2005-ben a Koizora című folytatásos regényt 3 millióan töltötték le Japánban mobiltelefonra, ez arányában az összmagyarságra átszámolva kb. 300 000. Ez az irány.
Nem vagyok benne biztos, hogy a Távol-Keleten egyre kevesebben olvasnak, meg kéne nézni a statisztikát, ez azért árnyalja a képet, és ki tudja, lehet, hogy Indiában és Afrikában is rákapnak majd, ha elkezd emelkedni az életszínvonal.
(A kelet-európai helyzet amúgy meg speciális, ha valaki a legalábbis nyugat-európai életszínvonal látszatát el szeretné érni – ez a társadalmi elvárás –, az olyan erőfeszítéseket tesz, ami mellett nemigen fog már olvasgatni.)

Az olvasáson kívül van-e különleges, egyedi hobbid?

A hobbi, ha jól sejtem, olyasmi, amit élvezetből csinál az ember. Naponta négy-öt órát írok, de semmi élveztet nem találok benne, így nem mondanám hobbinak. Küszködöm, hogy maradjon valami utánam, mert a lábnyomaimat mindig elmossa az eső. Vagy lehet, az érdekel, ki küszködik itt ezzel és miért. Akármelyik is, nagyon messze vagyok az elvárásaimtól.
Néha élvezem a kínai tanulást. Mindig szerettem nyelveket tanulni, a kínai tanulása a kultúrsokknak nevezett varázslatos jelenségből maradt vissza. De nemhogy nekem, még az emberiségnek is kicsik a lépések, amikkel haladok benne, így aztán talán ez sem igazi hobbi igazi élvezet híján.
Futok is, minden másnap tíz kilométert. Az utolsó két kilométer néha jólesik.
(A háromból adódik a következtetés: talán a mazochizmus a hobbim.)

Tudnál olyan könyveket mondani, amelyek nincsenek nagy reflektorfényben, de azt gondolod: mindenkinek olvasnia kéne?

Nem gondolom, hogy lenne olyan könyv, amit mindenkinek olvasnia kéne. Még olvasnia sem kell mindenkinek. Csinálja ezt az ember ízlése szerint. (Ezeket nem szigorúan mondtam, csak nem teszek mindenhová szmájlit.)
Időről időre belebotlom olyan könyvekbe, amiknél rácsodálkozom, milyen kevéssé ismertek, miközben rendkívül magas színvonalat képviselnek. Az utolsó egy évből ezt a hármat mondanám: Hermann Broch: Az alvajárók; Hamvas Béla: Karnevál; Heimito von Doderer: A Strudlhof-lépcső.

Köszi a kérdéseket!

:-)

Kiadók avagy kedvenceim

0

Egy régebbi ötlet miatt, és egy friss netes kérdőív kapcsán készült el ezen blogpost.  Ha már megírtam egy társamnak, akkor közzé teszem itt is.  Kéretik úgy tekinteni, mint egy szubjektív, előítélet mentes cikket.  Nem kívánok haragot gerjeszteni, sem megbántani  egyik kiadó képviseletét sem.

 

 

Ezek a kedvenc kiadóim

Animus, Cartaphilus, Európa, Geopen, Gold Book, Gondolat, Libri,Magvető, Park, Partvonal, Scolar

Animus Kedvelem, mert egyen kivitelű, „gusztusos” kinézetű és nem utolsósorban nagyon jó skandináv krimiket jelentetnek meg. A műfaj, krimi mindig vonzott és a skandináv helyszínek úgyszintén. Jó minőséget képviselnek könyveik, erősek. Közepes árkategória.

 

Ugyanez az oka, mármint az utóbbi a Scolar kiadó kedvelésének. Nagyszerű skandináv irodalmat hoznak hazánkba. Igazi kuriózumokat, egyedi könyveket. A kiadásaik viszont lehetnének strapabíróbbak is. Drágább könyvek az átlagnál.

 

Cartaphilus Ők is egyedi irodalmat hoznak vagyis kevésbé közkedvelt, inkább periférikus szerzőket. Például Bukowski, Ishiguro stb. Egzotikus könyvek is vannak a palettájukon. A kiadásaik szép kivitelűek, megfelelően erősek. Drágább könyvek talán az egzotikus voltuk miatt.

 

Trubadúr Charles Bukowski könyvei miatt. Egyszerű kivitelű, közepes minőségű könyvek. A tartalmuk miatt érdekes számomra.

 

Európa Klasszikus szépirodalom jórészt, ami az oka. Sok könyvet olvastam tőlük, főként régebbi kiadásokat. A modernebb könyveiket kevésbé ismerem. Közepes árkategória, könyvek változó minőségűek. Például az Európa zsebkönyvek sorozat (régi kiadás (hetvenes, nyolcvanas évek) közül van, ami már lapokra esett szét.

Gondolat Ugyanaz igaz, amit az Európánál írtam.

 

Geopen Egyik legújabb kedvencem, Murakami Haruki könyveit jelentetik meg. Egyszerű, strapabíró kivitel viszont elég drága könyvek.

 

Gold Book Pár történelmi fantasyt, olvastam tőlük, mint Simon Scarrow Közepes a könyvek minősége, ahhoz képest drágábbnak számít az ár. Főleg történelmi témájú könyveket adnak ki, ami manapság kis olvasóréteget érdekel csupán.

 

Libri Egyszerű kivitelben, megfizethető áron, sok nagy akcióval (50-70%) rendelkező kiadó. Szerintem igényes irodalmat adnak ki és gondolnak minden korosztályra kisgyerektől- felnőttig. Több, csak általuk megjelent könyv van, amit nélkülük nem lehetett volna magyarul olvasnom.

 

Magvető Ahogy rákapta kortárs magyarokra, annak a következménye. Erős kivitelű könyvek viszonylag drágán. A tartalmuk változatos, van, ami nem nyerte el a tetszésemet... :)

 

Park Egyedi könyveket hoznak, kedvencem között a Veszélyes zóna sorozat szerepel. Azok érdekesés jó kivitelű, masszív könyvek. Viszonylag drága könyvek, de időnként ki lehet fogni jó akciót a weblapjukon. Minden korosztályra gondolnak.

 

Partvonal Főként történelmi- és társadalmi témájú regények, dokumentum könyvek és krimi fronton vannak jelen. Érdekel a téma, amit kiadnak Talán az egyik legjobb minőségű könyvkiadó. Szép kivitel és remek tartalom áll mögöttük Közepes árat képvisel az állandó akciózás 30-40% következtében. A tematikus könyvek miatt csak bizonyos célrétegnek szólnak, de igyekeznek gondolni a család minden tagjára, egyik  legkedveltebb kiadóm.