Az Athenaeum kiadó  idei, friss krimije jó benyomást tett rám. Következzen a végső   ítélet.

Képtalálat a következőre: „kurbjuweit félelem”

 

Nehéz objektív vélemént mondani a regény után. Bajban vagyok, mint magánember  és  bajban lennék   bíróként is az ítélethozatalkor. A bűnügy [spoiler] egy önbíráskodásból elkövetett  Aljas indokból különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés[spolier] Na mármost, emberileg teljesen megértem  az ifjabb Tiefenthalert abban a kérdésben, hogy lépnie kellett valamit. Az elkövetés módszere  és  annak későbbi utóhatásai viszont  kérdéseket ébresztenek bennem. Miért pont a  beteg, demens apát kellett rábírni a tettre, és ezt vajon hogy képes lelkében elkönyvelni mind a felbujtó, mind az elkövető?

Dirk Kurbjuweit német újságíró.  Kellően aprólékosan  és egy bizonyos feszültséget kvázi  a félelem  nyomasztóérzéseit  fenntartva írta meg a regényt. Érdekes volt a többszálú  félelem, rettegés, ami a  múltbéli dolgok  részletes feltárásával válik teljessé a könyvben.

Érzésem szerint egy erős pszichokrimi-jellege van  Kurbjuweit könyvének. Fokozatosan  kerülnek elő az apró részletmorzsák múltból  és a jelenben  történő eseményekről  azaz   Dieter Tiberius szándékos megöléséről.

Mint az elején mondtam, nehéz  ítéletet hirdetnem ,mert olvastam már  feszültebb, pörgősebb krimit, de mégis van valami vérbeli profizmus a szerző stílusában, ami megdobja az összhatást. Az előbbiek miatt  ingadozok a 4,5  és 5 csillag között. Ami meggyőz a jobb érdemjegy  irányában az a stílus,  amelyet sok krimiszerző irigyelhetne a német zsurnalisztától. Emiatt ötös az érdemjegyem (4,7 pont).

Más ez, mint a korábbi  hasonló olvasásaim, pl Karin Alvtegen könyvei, mégis  majd olyan nívón áll a regény. A műfaj kedvelőknek jó szívvel ajánlom, noha nem egy  túl eseménydús regény, inkább a történtek   lélektani oldala felé  irányítja az olvasó gondolatait. Vajon képes lennék-e ilyen szituációban  hasonlót megtenni, és ha igen azt  a lelkiismeretem miként viselné? Nehéz, lelkileg feszegető kérdések, amelyekre a válaszokat mindenkinek saját  magában kell meghoznia.