Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Blogszülinap!

0

Egy év, nem szökőévben 365 nap, 8760 óra, 525600 perc. Egy kisgyerek 1 éves korában már gagyog, szavakat mond. Egy év a blogomon:

 

135 post, amiből 12 interjú, 8 könyvajánló. Pár érdekesség, jó pár haszontalanság.

A blogos egy év alatt közel 150 könyv olvasása. Élmények, kalandok és néha bosszúságok is.

 

 

Hasonlóan jó évet magamnak és az olvasóknak!

Made In Japan 7.

0

A mostani post egy népszerű irodalmi alakról szól, a Jukki Onnáról azaz a Hóasszonyról.

 

Juki-onna (hóasszony, japánul:: 雪女, Hepburn-átírással: Yuki-onna) egy  szellem a japán folklóórban Népszerű alak a japán irodalomban, mangákban és animékban. Több névvel is illetik például juki-muszume, mint "hólány", jukidzsorójuki anesza, mint "hónővér", és juki-omba, mint "hóanyó".

Megjelenési formája:

Juki-onna havas éjszakákon tűnik fel, mint magas, gyönyörű nő hosszú, fekete hajjal és kék ajkakkal. Gyakran a havas tájba olvad hófehér bőrével. Általában fehérkimonóban tűnik fel, de más legendák szerint meztelen. Szépsége ellenére nagyon félelmetes is tud lenni. Nem hagy lábnyomokat, a hó felett lebegve halad. Egyes mondák szerint nincsen lába, úgy mint néhány japán szellemnek. Köddé vagy hóvá tud válni, ha fenyegetve érzi magát.

A japán legenda szerint Juki Onna, vagyis a Hó Asszonya, egy gyönyörű nő szelleme, aki a hó fogságába esett utazókat öli meg különböző módokon. Van hogy jeges leheletével végez áldozataival, vagy csak rossz irányba tereli őket azért, hogy megfaggyanak. Sokszor agresszív démonként ábrázolják. Népszerű alak a japán irodalomban és filmekben is.

A szó jelentése roppant egyszerű, Yukki havat jelent míg az Onna asszonyt.

 


Havi zárás - 2015. július

0

Szerény július(?)

 

A múltkori dömping után nagy visszaesésnek számít a július. Kicsit belefáradtam az előző hónapba. A szerénység erény, de nem olvasás szempontból. :)  Sikerült tartalmas könyveket elővennem, lássuk pontosan a részleteket.

 

Dán szerzőtől nem sok könyvet olvastam, ráadásul a Pátriárka kortárs. Nem mondhatni azt, hogy klasszikus, egy olvasásnak elmegy típusú regény. Van jobb skandináv könyv.

Kemény fába vágtam a fejszémet, amikor  Barbara Demick Észak-Koreáról megírt  dokumentumkönyvét a kezembe vettem. Megrázó, hiteles és elképesztő. Valós történetek, a világ legjobban elnyomott népének életképei. Itt is jelzem, hogy csak erős idegzetűek olvassák.

 

Maradva Távol-keleten, Krasznahorkai László : Rombolás és bánat az Ég alatt - első olvasmányom tőle – elkalauzolt Kínába. Az ottani kultúrát vizsgálta írásában, ami talán riportregény és útirajz keveréke. Érdekes volt és külön kiemelném a könyv végén szereplő majdnem 40 oldalnyi jegyzetet. Sok újat megtudhatunk Kínáról, az ókori kultúrájukról.

Közeledve hazánkhoz, Oroszország volt a következő állomás. Jevegenyij Popov Vodkára vodkát novellagyűjteménye a szovjet időket eleveníti fel. Főleg a munkások szemszögéből. Tipikus, hogy mindig futja nekik valamilyen szeszre, még akkor is, ha az utolsó vasukat kellett rákölteni. Oroszbarátoknak ajánlott olvasmány.

E havi második skandinávom Klas Östegren Dzsentlmenek regénye volt. Azt tartják kultikus, és valóban meg tudta ragadni az írója azt a hangulatot, ami a hatvanas-hetvenes évek Svédországát jellemezte. Noha nem éltem akkor és ott, jólesett a felidézett hangulatcsokor. Nem volt teljesen zökkenőmentes regény, de ez is megért egy olvasást.

A hónap záró felében két hét alatt sikerült kivégeznem Murakami Haruki 1Q84 trilógiáját. Maga történet egyes pontokon mese-szerű, fantasyba hajlik, de nagyon komoly mondanivalót is felfedezhetünk benne. Az sem lényegtelen, hogy az író jó szokásához híven elárasztja az olvasót kulturális érdekességekkel. Nem vagyok nagy fantasy rajongó, de ez tetszett. Sőt, kedvencem lett a sorozat. Szépen megírt, kerek történet.

 

Számszerűsítve:

8 könyv, 3630 oldal, ami 454 oldala átlagnak felel meg. Ez utóbbi adat elég szépen mutat!

Volt több olvasásom  egyes hónapokban, de sikerült igazán mélyreható könyveket kimazsoláznom.

 

A  hónap könyve

 

  1. Murakami Haruki 1Q84 trilógia

 

  1. Krasznahorkai László: Rombolás és bánat az Ég alatt

 

  1. Barbara Demick: Nincs mit irigyelnünk a világtól

 

Ezúttal nem osztok citromdíjat ugyanis nem ért hatalmas csalódás!