Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Félévi bizonyítvány - 2015.

0

Azt kell mondanom jól sikerült ez a félév. Most  csak a havi összegzés tömör értékelését, analízisét vetem papírra illetve a blogomra.

 

Kezdjük a tényekkel:

23251 oldal befejezett olvasás 85 könyv, ami átlagosan 274 oldala könyveknek felel meg. Ez nem világcsúcs, nem is magyar rekord, de feltétlenül egyéni csúcsom.

Bármilyen csúcsdöntés az örömmel tölti el az ember szívét. Így tehát jólesik nekem is.

Ha szemügyre vesszük a hónap könyveit és azokból kéne kiválasztani egyet, ami a félév legjobbja, akkor nem könnyű döntenem. Egyrészt szubjektív dolog, másrészt hangulat-függő egy könyvet kiemelni a fél tucat közül. Megpróbálom objektívan eldönteni a kérdést.

 

Január Jostein Gaarder: A narancsos lány

Február Diane Setterfield: A tizenharmadik történet

Március Fredrik Backman - Az ember, akit  Ovénak hívnak

Április Kristina Ohlsson: Őrangyalok

Május Péntek Orsolya Az Andalúz lányai

Június Háy János: Napra jutni

 

Könyvek közül Háy János: Napra jutni című novellás válogatása szerintem a félév  legjobbja. Az tény, hogy a három skandináv nagy hatást gyakorolt rám, de olyan elemi átütő erő nem lakozott bennük, mint Háy János könyvében. Azért, mert mégiscsak magyar és hazai viszonyokról ír. Olyan példákat mesélt, amik nosztalgiát ébresztenek sok-sok olvasóban.

Na meg  hazánkfia "borja"…. Könyvtárból hoztam el, de eltökélt szándékom, hogy megszerezzem saját példányként is. Apropó, könyvtár! Nagy revelációt jelentett az olvasásokban, számtalan olyan könyvet olvashattam, ami nincs meg itthon, sem ebook-ban a neten. Hasznos volt beiratkozni tehát.

 

 

És van az éremnek egy másik oldala, vagyis voltak könyvek, ami nem jöttek be.

Nem is baj, elvégre minden nem tarolhat. Ezek havonta citromdíjat kaptak tőlem.

Megpróbálom eldönteni melyik volt a leggyengébb azaz abszolút citromdíjas.

 

 

Január Karl May : A sivatag haramiája

Február Ezúttal nem csalódtam semmiben sem!

Március Ljudmila Ulickaja – Szonyecska

Április Varró Dániel: Bögre azúr

Május Luca Di Fulvio Álmok bandája

Június Sánta Ferenc: Húsz óra

 

 

Luca Di Fulvio Álmok bandájára esett a választás. Az indoklást bőven megírtam az értékelésben is:

http://moly.hu/ertekelesek/1732131

 

Ez tehát a félévi bizonyítvány. Nem volt sosem ennyi számszerűen és elég élmény-gazdag időszak volt, ezért simán kijár a jeles (5) osztályzat.

Havi zárás - 2015 június

0

2015. június a rekordok hava volt. Legtöbb könyv és legtöbb oldal, amit idén olvastam. Nézzük meg tételesen a csúcsdöntést.

 

 

Rögtön az első olvasás erősre sikerült. Bukowski Tótumfaktuma magasra tette a lécet. Nem ez volt az egyetlen Chinaski-sztori a hónapban.

 

Egy új szerző jött a sorban. Magyar kortárs, elég jó szórakoztató könyv a Zacc - Gangregény Vág Bernadettől. Tipikus strandkönyv.

 

Grecsó Krisztiántól már volt egy hangoskönyvem, a Megyek utánad viszont nem nekem íródott. Túl öreg vagyok már a témához.

 

Rögtön egy jól sikerült könyv jött, nehogy pánikba essek. Afonso Cruz Kokoschka babája nagyon mélyen „belém mart”. A stílus, pontosabban annak széles palettája ámulatba ejtett és megragadott. Érdekes könyv, érdekes formaiság az amúgy erős téma (2. vh) mellé.

 

Moravia 1934 regénye egy szerelmi sóvárgás története Caprin megírva. Szép táj mellé egy kicsit különös „mese” let tálalva. Van jobb Moravia-regény, annyi szent.

 

Kleist Kohlhaas Mihályát pont az előbbi olvasás ihlette. Máig érvényes mondanivalóval bír a történet, megérte olvasni.

 

Megtörtént az első Douglas Adams-olvasásom Na, nem a Galaxis útikalauz, hanem egy komolyabb természeti témájú könyv, érdekes mondanivalóval. Rávezet, hogy jobban kéne figyelni a környezetünkre.

 

Újabb Nobel-díjas írót olvastam. Le Clézio egészen absztrakt, bizarr könyve nem hiszem, hogy sokak kedvencévé válik. Nagyon elvont, időnként már fárasztó. Van jobba könyve, azt gondolom.

 

Az Indridason-mánia folytatódik. A Hideg nyomon a jól megszokott stílus mentén íródott. Teljesen élethű, mindennapos történet is lehetne. Jólesett ez a könyv.

 

Új arc hazánkból: Gerlóczy Márton. Elég zsíros, koleszterin –gazdag könyvet rittyentett Csemegepultos naplója címmel. Tipikus szórakoztató irodalom fáradt agy mellé.

 

Dürrenmatt Fizikusok egy rövid komédia volt az olvasások között. Mivel elhanyagoltam kötelezőként, most kimondottan jólesett a lelkemnek. Nem rossz, kissé bizarr ez is.

 

Csehovtól egy kisregény A szakadékban. Tipikus csehovi „tanmese”, rávilágít az ember természetére.

 

Benyák Zoltántól a második idei olvasás jött. A Csavargók dala kívánságlistás könyv volt. Nagyon kemény, büdös témát feszeget. Némi mesét szőtt köréje, hogy elvegye azt a bűzt, ami a könyvből árad.

 

Háy Napra jutni lett a hónap könyve. Olyat mesél, amit sokunk átélt, megélt. Nosztalgia a gyerekkortól kezdve. Jó volt olvasni a kicsit szomorkásan megírt, de némely alkalommal kacagtató novellákat.

 

Bukowski újfent. Két könyv egymás után. A vén kujon jegyzetei kevésbé jött be, mint a Nők és a Tótumfaktum.

 

Ebben a hónapban sokadik különös történet volt Günter Grass Patkánynő c. regénye. Elvont mese egy emberi életet, történelme ismerő patkány asszonyról, aki élesen bírálja az embereket.

 

Névnapi könyv, Luis Suárez története. Már-már szokványos „szegény gyerek elmegy focizni” alapú kaland az övé. Jó játékos, még népszerűbb lehetne, szájkosárral. J

 

Sánta Ferenc Húsz órájáról azt tartják ikonikus könyv a hatvanas évekből. Kissé idejétmúlt történet, most nem igazán érintett meg. A filmet egyszer, később megnézem.

 

Egy erős könyv Sofi Oksanentől. Sztálin tehenei a finn-észt mindennapi élet különbségeit meséli el az írónő átélt élményeit talán beleszőve. Három női sorson keresztül láthatunk bele mennyire volt nehéz a 2. vh, az ötvenes majd a hetvenes-nyolcvanas évek után egészen napjainkig mesél Oksanen főleg Anna narrátori szerepében.

 

Végül egy molyon még nem olvasott novellás kötet, Antal Balázstól. Az Öregben voltak jó és kevésbé jó elbeszélések. Kezdő írói próbálkozásnak szerintem simán elmegy és nem kell szégyenkeznie a szerzőnek.

 

Számok tükrében

 

5604 oldal, 20 könyv, 280 oldalas átlag.

 

 

A hónap könyve

 

1) Háy János: Napra jutni

2) Sofi Oksanen: Sztálin tehenei

3) Afonso Cruz: Kokoschka babája

 

 

Citromdíjas

 

Sánta Ferenc: Húsz óra

 

Soha rosszabbat. Túl erős hónap volt, nehéz lesz felülmúlni.