Az októberi értékelés kicsit megkésve.

Nem volt rossz hónap, ennyit elöljáróban.

 

Hó elején nagyszerű élmény ért Murakmi Haruki jóvoltából. A Köddé vált elefánt hozta a  már  megismert és általam megkedvelt Murakmi-stílust. Kedvencem lett a könyv.

 

Két könnyed olvasmány jött. Egy retrós és egy névtelen kortárs. Előbbi érdekes volt a Bambi, fecske szocreál a régi időket eleveníti fel szubjektív módon. Az Anya vikingben pedig gyengére sikerült próbálkozás volt sajnos.

 

Tovább olvastam Szanó Icsiró kalandjait (A sógun ágyasa), és ezúttal sem kellett csalódnom. Laura Joh Rowland regényeit nyugodt szívvel ajánlom bárkinek és nem csak a japán fanatikusoknak.

 

Egy jóféle kortárs szlovák regényt olvastam ezután: Sikulkova Menettérti. Hozzánk, magyarokhoz is közel álló történet mivel az egyik szereplő részben magyar ősökkel bír. Meg a környezet, életritmus is itt  van a szomszédban. Ha nem is túl pörgős, de jól megírt regény.

 

Egy valóságon alapuló regényes történet jött a sorban. A kabuli könyvárus jóvoltából már többedszer pillanthattam bele az afgán élet  nehézségeibe. Van ennél jobb, hitelsebb leírás, nem volt azért olvashatatlan. Megdöbbent még mindig az ország…

 

Két Ázsiáról szóló útleírással fokoztam keleti élvezeteket a hónap során. Galamb Gábor és Borsos Béla leírása is  remek volt. Tetszettek azok a tájak, az a régió, ahol jártak: Tibet, Nepál, India, Malajzia, Vietnam Indonézia.

 

Megvolt az első Spiró-regény(?) olvasásom. Nem csalatkoztam a Diavolinában. Az rendben van, hogy nehéz korszakot tár az olvasó elé - talán ezért sem kedvelt sokaknál – viszont nincs sok hibája. Jóformán egy monológ vagy esszé és nem regény, nincs benne egy betű párbeszéd sem.

 

Dosztojevszkij Feljegyzések a holtak házából c. regénye szerintem az első láger leírás az irodalom történetében. Alapos, jól megírt, hitelesnek tűnő. Nem könnyű olvasmány viszont én már túl voltam előtte egy Szolzsenyicin regényen, így ez kevésbé „ártott” a lelkemnek.

 

Krúdy Gyula e hónapban ünnepelte születési évfordulóját, nem ezért hanem véletlenül került kezembe egy remek tárcagyűjteménye, a Pest-budai hangulatok. A hangulat a régi korokat idézte, érdekes volt.

 

Újabb kedvencet találtam Kim Stanley Robinson A rizs és a só éveiben. Egy furcsa műfaj roppant érdekes regénye. Alternatív történelem, amely az iszlám és buddhizmus világuralomra jutásáról szól. Nagyon sok új/régi kulturális ismeret volt benne számomra. Remek regény, amit jó szívvel ajánlok mindenkinek.

 

Első Pierrot olvasásom már a harmdik regénye volt (Magister M). Így sem okozott gondot. Sőt! Remek szórakozás volt a könnyed, pörgős hangvételű könyv.

 

Végül nekikezdtem Cicero életéről szóló  történelmi regénynek (Robert Harris Imperium). Egy kicsit sok volt bizonyos szempontból, de érdekes, jól megírt, részletesen kimunkált könyv. Tetszett mindezek miatt.

 

Számszerűen

 

14 könyv, 4498 oldal, ami 321 oldalas átalgot jelent. Azt mondhatom, hogy tartalmas, erős hónap volt az október (is).

 

 

A hónap könyve címére ezúttal tolongás van…

Nehéz szülés után

 


 

Murakami Haruki Köddé vált elefánt az első, és a hónap könyve

 

Kim Stanley Robinson A rizs és a só évei a második helyezett

 

Pierrot-Gábor Endre Magister M-je pedig a harmadik helyen zárt.

 

 

Citromdíj jár

 

Mácsik Henrietta Anya vikingben ópuszáért.