Címkefelhő
Feedek
Megosztás
HTML
HTML
HTML

Könyvajánló - Kim Stanley Robinson: A rizs és a só évei

0

Azt gondolom, A rizs és a só évei megérdemel egy külön ajánlást. Kim Stanley Robinson kissé átformálta valós történelmi eseményeket. Amikor Európát elpusztítja pestis, a világ többi, épségben maradt népe a világuralomért harcol. Ez olyan tipikus, hogy kár jobban belemenni viszont az a vallási és kulturális töltet, ami a regényben leledzik megér annyit, hogy szélesebb ajtót kitárva, nagyobb közönség is megismerje ezt. Száznál is több hivatkozás van benne, ami elsősorban nem kizárólag alapismereti szintű infókat hordoz, sokkal mélyebbre hatolt a szerző. Példának okáért  nem hiszem túl nagy tömeg ismeri a buddhizmus vagy az iszlám vallás apróbb  részleteit, de akár még a középkori költészetet sem a keleti térségből. Rendkívül alapos kutatómunka előzte meg a könyv megírását, ez szinte bizonyos számomra.

Nézzünk csak rá az író életrajzára! Kim Stanley Robinson 1952-ben született amerikai sci-fi író. Egyetemeit San Diegóban és Bostonban végezte. Bölcsészdoktori disszertációját a sci-fi  irodalom egyik  legnagyobb alakjának, Philip K. Dicknek az életéből írta. Robinsont élénken foglalkoztatja az ökológia, a környezetvédelem. A Három Kalifornia-trilógia, a Globális felmelegedés-trilógia vagy a Mars-sorozat másfél évtized kutatás gyümölcse. Ebből is kitűnik, milyen alapos munkát végez K. S. Robinson. Kétszeres Hugo-és Nebula-díjas szerző, A rizs és só évei pedig 2003-ban az év regénye volt a Locus magazin  szerint. Ha ez se csinált még kedvet, talán az értékelésem rásegíthet.

 

 

Kim Stanley Robinson: A rizs és a só évei

Kezdem azzal, hogy nem olvastam még ilyen műfajt (alternatív történelem), de egyből megfogott és magával sodort. Zseniális könyv, valóságos kultúrsokkot kaptam még úgy is, hogy számos fogalom ismert volt számomra. Elképesztő mennyiségű keleti téma: Tibet, Kína, Japán India, Perzsia, arab világ. Még fel kell fogni a nagy részét, emészteni. Már a cím némi magyarázatra szorul. A rizs a só évei egy kínai fogalom, ami a női élet egyik szakaszát jelöli. A teljes élet ezekből a szakaszokból áll: tejfogak, feltűzött haj, házasság, gyerekek, rizs és só, özvegység. 
Maga az alapötlet is fantasztikus, mert mi lett volna, ha a pestis járvány szinte teljesen elpusztítja Európa népességét és a kontinensért a keletiek (Kína, India vs arabok) harcoltak volna valamint Amerikát sem Európa hódítja meg? 
Csak illusztráció-szerűen így nézett a könyv világa:

https://en.wikipedia.org/wiki/The_Years_of_Rice_and_Salt

Teljes Európa, Ázsia, Afrika és Dél-Amerika nagy része iszlám uralom alatt, 
Kínáé Kína, Japán, Ausztrália 75%-a, Dél-Amerikában Chile, Észak-Amerikában Alaszka. 
Indiáé India, Szumátra, Ausztrália nyugati negyede és Dél-Afrika Madagaszkárral. 
Észak-Amerika középső részei maradnának a helyi törzseké. 
Európa így volt elosztva államok szerint: 
Skandisztán, Kelta Szultanátus, Al-Andalus, Al-Alemand, Alpesi Emirátusok, Magyarisztán, az Arany Horda államai, Taifa államok, balkáni Taifa államok. 
Hazánkról csak futólag tesz említést a szerző, amikor kihal magyar nép pestisben illetve egy magyarisztáni tudós moldovai kutatását hozza fel. 
Végig érdekes, lendületes az eseménysor. Olyan könyv, amin még sokáig gondolkodik az olvasó. Az író csatasorba állította a kulturális és vallási műveltség akkora szeletét, amiből további könyveket is meg lehetne írni. Hatalmas előkészületi munka előzhette meg a regény megírását, azt gondolom. Már emiatt is megérdemli a kalapemelést és hab a tortán, hogy végig gördülékeny tudott maradni. Ennek megfelelően új kedvencet találtam, 4,9 pont és 5 csillag. Csak ajánlani tudom, mert érdekes, megdöbbentő világképet tár az olvasó elé.

 

Liebster Award díj 2015.

0

Díjat kaptam @Hajdu_Ildikótól a cileekonyv.blogspot.com gazdájától, ami igazán nagy megtiszteltetés a számomra.
Ezúton is nagyon köszönöm!

A díjról néhány fontosabb információ:


A kezdeményezés Németországból indult, amelyet bloggerek adják egymásnak. Leginkább azt szeretnék vele elérni, hogy az olvasók jobban megismerjék a bloggert, illetve megtudják azt is, hogy ő kiket olvas, és kiket ajánl olvasásra. Éppen ezért van egy marketing háttere is, hiszen a blogger tovább is adja a díjat, nemcsak megkapja.


A liebster szó jelentése egyébként kellemes, értékes, legkedvesebb, amely utal arra, hogy az odaítélő szívesen jár vissza az adott blogra, és éppen ezért is ajánlja. Fontos megemlíteni azt is, hogy a lánclevelekhez hasonló módon terjed, és a jelölés során nincsen semmilyen tartalmi megkötés. Nemcsak könyves, filmes blogok kaphatják meg, hanem ugyanúgy oda lehet ítélni egy kismama blognak, vagy akár egy gasztroblognak. A jelölésekkel is elárulja egy blogger magáról, hogy melyek azok a területek, amelyekről szívesen olvas. A Liebster Blog Award-ot egyébként nem kötelező továbbadni, de felesleges megszakítani a láncot, hiszen ez mindenkinek elismerést jelent, és ha valami tetszik, akkor dicsérjük meg nyugodtan. Díjat adni pedig szép gesztus.


A díj kötelezettséggel jár, amelynek itt vannak a szabályai. Fontos, hogy a szabályok változhatnak, és maguk a bloggerek is alakítanak rajta:
- Írd meg, hogy kitől kaptad a díjat, linkeld be a posztodba a blogját!
- Írj 10 olyan dolgot magadról, ami nem köztudott!
- Válaszolj a jelölő személy által feltett kérdésekre!
- Nevezd meg az új jelölteket és tegyél fel tíz kérdést nekik!
- Értesítsd a blogokat arról, hogy díjat kaptak tőled!

 

 

Tíz érdekes infó rólam:

1) Elég nagy kávékedvelő vagyok. Ez abban is megmutatkozik a napi 3-4 bögre  kávén kívül, hogy gyűjtöm a kávék zacskót. Még nincs nagy gyűjteményem, de szépen gyarapszik.

 

2) Olyan örökséget őrzők, ami Japánban hagyomány. A XiX. század közepétől apáról-fiúra száll egy kard, amit az ősöm a szabadságharcban használt. Én vagyok az ötödik a sorban.

3) Gyerekkoromban bélyegeket gyűjtöttem megszállottan. Még ma is megvan  egy-két albumom.

4) Van egy úgynevezett „kincses táskám”, amit nem olyan régen kaptam – a 30. szülinapomra -, de sajnos   már tönkrement. Minden fontos irat, kép, stb belekerül, ami fontos számomra.

5) Gyűjtőszenvedélyem nem merült ki a fentiekben. Van egy kis pénzgyűjteményem, főleg háború utáni inflánciós pénzekből. A legértékesebb darabot viszont saját kezűleg ástam ki a nagyiéknál egy kiránduláson a falu határ menti egykori csárda romjai alól. Egy II. József korabeli krajcárt.

6) Kiskoromban nem szerettem olvasni. Az utóbbi öt-hat évben kaptam rá, de addig  mindenféle hülyeséggel elvesztegettem az olvasási időt.

7) Gyerekként első sport a kerékpározás volt, amit nagy kedvvel űztem.

 

8) Aztán kamaszként  rövid ideig atlétizáltam, de nem tartott sokáig a lelkesedés.

 

9) Nem szeretem a mézet. Nagyon megutáltam az óvodában az agyoncukrozott teát és emiatt az édességeket i csak módjával eszem meg.

 

10) Kedvenc gyümölcsöm az alma. Mindennap elrágok legalább egyet.

 

 

@Hajdu_Ildikó az alábbiakat kérdezte tőlem:

 

1. Ha azt mondom könyv. Melyik az ami legeslegelőször az eszedbe jut?

Könyvgyűjtemény vagy antikvárium. Nagyon hangulatosaz hely. :-)

2.  Miként jellemezne a legjobb barátod?

Nem tőlem kéne kérdezni… Nem tudom. Egy biztos, hogy nem tart senki harsánynak, hangosnak.

3. Ha a világon bárhová mehetnél hova mennél?

Van jó pár hely ahova szívesen. Hangulatfüggő. Olaszországa bármikor és bárhová vagy szívesen elmennék a világ végére Ausztráliába, Új-Zélandra meg  Japán meg az Amazonas… és a többi. :-)

4. Mi az, ami elrabolja az időt az olvasástól?

A munka! :D

5. Mi a kedvenc műfajod, stílusod, amiből bármikor szívesen a kezedbe veszel egy kötetet?

Jó könyv legyen az a lényeg. Jöhet próza, novella, vers. Történelmi téma, dokuregény, krimi. Lényeg, hogy tessen.

6. Mi lenne a munkád egy álomvilágban?

Valami olvasós meló. :D

7. Tél, sötét, hideg, nyirkos, esetleg hó. Mi a legjobb elfoglaltságod ilyenkor.

Ez is hangulatfüggő. Van mikor kint esik jól egyet mozogni, máskor bent a szobában, például olvasgatni.

8. Főzöl-e, ha igen, mit főzöl legszívesebben?

Pár ételt tudok főzni. Nem vagyok egy nagy szakács, de ehetőre csinálom azt az 5-6 ételt. :-)

9. Szereted-e a sorozatokat?

Annyira nem. Mondjuk, ha jó, akkor elolvasom, de azt gondolom sokszor csak szófosás és túlírt egyes sorozat.

10.  Nem maradhat ki: Könyv vagy E-book?

Utóbbi időben újra rákaptam a könyvre, pedig van ebook-om. A könyv valahogy barátságosabb. Az egyik legjobb „barátom „a könyv.

 

 

A jelöltjeim:

  • @Lunemorte
  • @Andrew_N_Bagmann
  • @Arianrhod

A kérdéseim hozzátok:
1. Ha te választhatnád meg szabadon, kötődés, kötöttség nélkül, akkor melyik országban élnél legszívesebben a Földön?

2. Melyik három könyvet vinnéd magaddal egy lakatlan szigetre?

3. Mi a kedvenc ételed?

4. Ha azt mondom krimi, akkor ki vagy mi jut eszedbe szinte azonnal?

5. Szívesen dolgoznál egy könyvkiadóban?

6. Melyik a kedvenc évszakod?

7. Mikor szeretsz leginkább olvasni (melyik hónap)?.

8. Szereted a színműveket, drámákat?

9. Van olyan könyves szereplő, akivel élőben is szívesen találkoznál?

10. Végül: Könyv vagy E-book?

 

Köszönöm ismét a díjat és azt, hogy elolvastátok a postot.

Havi zárás - 2015. szeptember

0

2015 szeptember a rekord hava a Kelet vizein hajózva

Sikerült idő előtt megdönteni a tavalyi oldalszám rekordomat. Pont szeptember végére értem el. Betudható a szorgos olvasásnak. Pontos részletek:

 

 

Életem első szlovák írójától Pavel Vilikovskytól olvastam egy jófélét. Az Egy igazi ember történetét. Vilikovskynak frankó stílusa van, lelkendeztem magamban. Tényleg jó könyv, kikapcsol a fülszöveg ellenére is, csak ajánlani tudom.

 

Bereményi Géza Vadnai Bébitől többet vártam előre. Némileg csalódás, de egynek elment. Enyhén retrós hangulata van, de valahogy nem szippantott be.

 

Befejeztem az ajándékba kapott kínai regényt. A Vörös szoba álma igazi keleti csemege, csak műkedvelőknek.

 

Izumi Kjóka Szentek és Démonok. Misztikus, gótikus  történetek Japánból. Finom volt, kedveltem a témát , bár a fordításban akadt pár  hiba. Sebaj, jó volt ez így is.

Nabokovtól próbára tettem egy kisebb volumenű regényt, a Camera obscurát. Nem bántam meg, tetszett a stílus, ha a történet helyenként kissé idegborzoló volt számomra. A Lolitát mindenképp olvasom majd, állítólag ez a  formai előzménye.

 

Teller Semmijén sikerült felhúznom magam. Értelmetlen, buta diákcsínyek, amit jóérzésű ember  nem csinál. Nem egészen értem a sikerét.

Kicune Ágyasa egy párnakönyv a régi Japánból. Nem volt olvashatatlan, de nem is az igazi.

 

Egy közös olvasás darabja Cormac McCarthy Nem vénnek való vidék. Elég sok halott van benne, de nem volt elviselhetetlen. A sheriff szimpatikus fazon, jó volt olvasni a történeteit.

Bukowski mániám folytatódott a Postával! És bizony azt mondom, ez a No1 könyve nálam ezidáig. Élveztem a (még) visszafogott Chinaski tetteit.

 

Egy megrázó olvasmány Szolzsenyicintől. Ivan Gyenyiszovics egy napja esemény gazdag volt, noha egy szibériai munkatábor poklában játszódik. Életszerű, hiteles írás.

 

Középszerű orosz kortárs regény  Nyikityina Fizetés nélküli szabadsága. Érződött, hogy nem vérprofi az író és kissé döcögött a sztori. Azért egyszer el lehetet olvasni.

 

Újabb japán. Egy Nobel-díjas írótól, Óe Kenzaburó Futball-lázadása elég különös történet. Távol  áll a futballtól, ami csak időnként bukkan elő. Egy fiatalember önmarcangolása társai halálából és betegségeiből fakadóan. Elvont, enyhén zavaros sztori.

 

Argentínából olvastam Puenzo Német doktorát. Mengele regényes sztorija a dél-amerikai országban bujkálva. Híres film készült belőle.

Murakmi Haruki meglepett a Szputnyik, szívecském! történettel, de így is tetszetős volt. Olyam igazi murakamis írás misztikummal, fura dolgokkal.

 

Két Márai Sándortól származó idézet gyűjtemény jött. Tökéletesek megismerni a szerző stílusát, gondolkodását, életérzéseit. Szép, igényes könyvek, csak ajánlani tudom.

Peter Marshall Nincs helyed a temetőben-t egy molytársam kérésére olvastam. Elég különös sztori, bár viszonylag érthetően indul aztán az őrület eluralkodik a főhősön és az eseményeken. Nem túl lélekemelő könyv.

Agota Kristof Trilógia:  kellemes csalódás. Különösen az első kisregény tetszett, de a többi sem volt alávalóbb. Ikertestvérek története, némileg megrázó.

 

Doppler újabb történetével, ami kissé bizarr volt besöpörtem egy Loe plecsnit a Molyon. Van jobb könyv az írótól, de ez is elment egynek.

 

Végül egy sokadik keleti témájú könyv. A Hóvirág és titkos legyező regényben mondja el egy  XIX. századi kínai  nőpáros (laotung > hites testvérpár) sztoriját. Ez sem kisasszony történet, helyenként erős gyomor kell hozzá.

Ami a számszerű dolgot illeti

 

A rekorddöntéshez 5694 oldalt kellet olvasni, ez 20 könyvet jelent! Átlagosan 285 oldal könyvenként.

A hónap könyvei dobogósai

 


 

1)      Agota Kristof Trilógia

2)      Charles Bukowski Posta

3)      Murakmi Haruki Szputynik, szívecském!

 

 

Citromdíjat adok e hónapba

 

Bereményi Géza Vadnai Bébinek.

 

Igazán erős hónap volt olyan, mint a június. És örömmel tölt el a korai rekord döntés is. Nem vagyok reménytelen eset ezek szerint.