Napok óta olvasom és azóta érlelődik bennem ez a blogbejegyzés. Azért, mert Khaled Hosseini könyve annyira megrázó, felkavaró és egyben szép is, hogy nem lehet csak egy-két mondattal elintézettnek tudni.

Kezdeném a szerzővel. Nem meglepő, hogy a tudás lehet a kiút bárhonnan, szorgos tanulással még a legnagyobb nyomorból is elmenekülhetsz egy nyugisabb, békés helyre. Ez történt Hosseinivel. Orvosnak tanult majd emigrált az USA-ba, hogy nyugodt életet élhessen. Nem tehette volna meg, ha nem szorgalmas. Nagyon jól tud írni. A történet olvasmányos és könnyed a szomorú, megrázó téma ellenére. Remek szerző, egyből kedvencem lett!

A történetről:
Ez bizony jó harminc év, ahogy például Aczél Endre Acélsodronya is ennyit ölel fel. Kezdődik a hetvenes évek legvégén, átöleli nyolcvanas-kilencvenes éveket és a jelenben zárul. Ott indul, amikor a szovjetek bevonulnak Afganisztánba, milliókat ölnek halomra értelmetlenül. Az amúgy is szenvedő népet még nagyobb nyomorba lökve. 1992-ben úgy tűnik egy jobb világ köszönthet be... De mégsem...Iszlámista erők kerülnek hatalomra, ők viszont szorgosan céltáblájukra veszik az egykori kommunista (szovjet barát) embereket. Egymást öldösik pastuk és tadzsikok. A kilencvenes évek derekára, 1996-97 idején új erők törnek elő.
Senki nem sejti mennyi kínszenvedést fognak okozni a tálibok (ld lentebb a főbb jellemzőiket). Kínzások, bántálmazások, ölések tízezrével... vér tapad kezükhöz. Üldöznek minden kultúrális dolgot, könyveket égetnek, bezárják az iskolákat. Csak az iszlám mindenek felett, ez a fő nézetük. Egyszóval borzalmasak...


A két nő története is megrázó: Marjamé és Leiláé.
Az egyikük kivetett emberként születik, haraminak (fattyúnak) a másikuknak meg kijut minden rossz az életből. A környezetében meghal szinte mindenki.
Szexuális megalázások, bántálmazások, a férj dühromai mellett el kell viselni az élet által diktált szörnyűségeket. Így az állandó fegyveres harcokat az utcán, a nyomorgást és aszály idején az éhséget is. A gyermeküket kényszerből árvaházba kell adják, hogy életben maradhasson (ehessen valamit). Megpróbálnak Pakisztánba (Pesavar) szökni (ezt mintegy 2-2,5 millió afgán tette meg az idők során), de a buszra sem engedik fel őket. Mert nők....
A nőknek Afganisztánban semmit sem szabad önakaratukból. Csak tűrni, ahogy a könyv elején is olvasható.

Az ország csodás történelmi kincseket rejt, erről is ír Hosseini. Mintegy országimázsként is értelmezhető ez a tette. Megemlíti Nagy Sándor herati palotájának romjait vagy a Bájrán-völgyi Buddha szobrokat. Amik a Világörökség részét képezik. Utóbbiakat pont a tálibok tették egyenlővé a semmivel, felrobbantották őket az iszlám fanatizmus jegyében...
Szót érdemelnek a Hindukkus hegység csúcsai is. Bár az igazi nagy kalandokat a szomszédos Pakisztánban érik el a hegymászók, azért akad pár szép és megászható afgán hegycsúcs. Csak az ember érjen fel oda ép bőrrel...

Afganisztán olyan hely, amitől sokan tartanak. Nagy a nyomor (valóban a világ egyik legszegényebb országa) és az állandó harcok háborúk nyomai máig fennmaradtak, taposóaknák tízezrei szanaszét az országban és szétlőtt romok mindenfelé.
Az emberek szinte minimál szinten élnek, kis kecskenyájaikat terelgertve termékenyebb tájak felé. Látszólag kilátástalan a helyzet, de az ország nem adta magát sosem a hódítóknak. Nagy Sándor, az angolok, szovjetek sem tudtak meghódítani teljesen. Közben meg önmagukat is ölték módszeresen... mudzsahidek és tálibok.
Félelmertesen szép hely. Egyszer jó lenne látni élőben.

Utóirat: Afganisztánról van egy nagyon érdekes könyv, amit, ha olvasol képben leszel az országgal.

http://moly.hu/konyvek/varga-csaba-bela-afganisztan-a-legyozhetetlen

Képek az országról illetve tálibokról pár jellemvonás és a "törvényeik" kivonata:Moiszak völgy

A még ép Budha szobor Bamijánban

Több kép: https://depts.washington.edu/silkroad/cities/afghanistan/afghanistan.html

http://www.pbase.com/qleap/afghan_1&page=all"Marjam két évvel azelőtt, 1994 októberében hallott először a tálibokról, amikor Rasid
elújságolta, hogy megdöntötték a hadurak hatalmát Kandahárban és elfoglalták a várost. Gerillahadsereg voltak, olyan fiatal pastu férfiakból, akik családtagjai Pakisztánba menekültek a szovjetek elleni háború idején. A legtöbben menekülttáborokban nőttek fel – sokan ott is születtek – a pakisztáni határ mentén, és pakisztáni medreszékben, ahol mohák a saríára tanították őket. Vezetőjük egy bizonyos Omár Molla, egy titokzatos, írástudatlan, félszemű remete volt, aki, mondta Rasid némi csodálattal a hangjában, Amír al-Muminínnek, a Hívők Vezérének nevezte magát."


"Vatanunk most az Afganisztán Iszlám Emirátusa nevet viseli. A következő törvényeket

alkalmazzuk, és ti engedelmeskedni fogtok:


Minden állampolgár napi ötször köteles imádkozni.
Ha imádkozási időben azon kapnak, hogy valami mással foglalkozol, verést kapsz.
Minden férfi köteles szakállat növeszteni.
A szakáll legyen legalább egy összeszorított ököl hosszúságú az áll alatt. Ha ennek nem teszel eleget, verést kapsz.
Minden fiú köteles turbánt viselni.
A fiúk az elsőtől a hatodik osztályig fekete turbánt, magasabb osztályba járó fiúk fehér turbánt viseljenek.
Minden fiú iszlám ruhát köteles viselni. Az ingnyakat be kell gombolni.
Énekelni tilos.
Táncolni tilos.
Kártyázni, sakkozni, szerencsejátékot játszani és papírsárkányt eregetni tilos.
Könyveket írni, filmeket nézni és festményeket festeni tilos.
Ha törpepapagájt tartasz, verést kapsz. A madaraidat elpusztítjuk.
Ha lopsz, kezedet csuklóból levágjuk.
Ha újra lopsz, a lábfejedet vágjuk le.
Ha nem vagy muszlim, ne gyakorold a vallásodat olyan helyen, ahol muszlimok láthatnak.
Ha mégis így teszel, verést kapsz és börtönbe kerülsz.
Ha azon kapnak, hogy egy muszlimot a saját hitedre próbálsz áttéríteni, kivégeznek.

Nők, figyelem:
Mindig otthon maradtok.
Nem helyes egy nőnek céltalanul bóklászni az utcán. Ha kimész, férfi rokonnak, mahramnak kell kísérnie. Ha egyedül találnak az utcán, verést kapsz és hazaküldenek.
Semmilyen körülmények között nem mutathatod meg az arcodat. Ha kimész, köteles vagy burkát felvenni. Ha nem teszed, nagyon nagy verést kapsz.
A kozmetikumok tilosak.
Az ékszer tilos.
Nem szabad csinos ruhát hordani.
Nem szabad beszélni, hacsak nem szólítanak meg.
Nem szabad szemkontaktust kialakítani férfiakkal.
Nem szabad nyilvános helyen nevetni.
Ha mégis megteszed, verést kapsz.
Nem szabad körmöt festeni. Ha mégis megteszed, levágják egy ujjadat.
A lányoknak tilos iskolába járni. Minden lányiskolát azonnali hatállyal bezárunk.
A nőknek tilos dolgozni.
Ha házasságtörés bűntettében bűnösnek találtatsz, halálra köveznek.


Figyelj. Figyelj jól.

Engedelmeskedj.

Allahu akbar."